BBC-dokumentar knytter norske krigsskip til sikkerhetskrise i Nigeria

- Uthuler landets suverenitet, bekrefter norsk ekspert.

BBC OM BORD: Verdens største internasjonale radiostasjon, BBC World Service, hadde i helgen en 55 minutter lang radiodokumentar om den svært urovekkende utviklingen rundt pirater og outsourcing av maritim sikkerhet i Nigeria. De gjestet blant annet en av de norske missiltorpedobåtene som for to år siden ble solgt til krigsherren Tompolo.
BBC OM BORD: Verdens største internasjonale radiostasjon, BBC World Service, hadde i helgen en 55 minutter lang radiodokumentar om den svært urovekkende utviklingen rundt pirater og outsourcing av maritim sikkerhet i Nigeria. De gjestet blant annet en av de norske missiltorpedobåtene som for to år siden ble solgt til krigsherren Tompolo. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En stor dokumentar i verdens største internasjonale radiokanal, BBC World Service, tar for seg den svært alvorlige sikkerhetssituasjonen langs kysten av Nigeria og i Guineabukta.

Dokumentaren setter et svært kritisk søkelys på hvordan stadig større deler av den nigerianske piratjakten outsources til private sikkerhetsselskaper og lokale krigsherrer.  I dokumentaren går BBC blant annet om bord i en av de norske missiltorpedobåtene som Forsvaret solgte for to år siden. Nettsaken illustreres med flere bilder av disse.

Kritisk situasjon I dokumentaren framkommer det at strategien til Nigerias president Goodluck Jonathan om å betale tidligere opprørsledere og pirater for å drive piratjakt og sikkerhetsarbeid er blitt høyst problematisk.

Mens den beryktede piratvirksomheten utenfor Somalia nærmest har opphørt, har volden og lovløsheten eksplodert langs kysten av Vest-Afrika.

I 2013 ble over 300 sjøfolk tatt som gisler, og over 1200 såret eller drept i piratangrep. Det er bare de offisielle tallene. Ifølge kanalen regner man med at bare en tredjedel av angrepene rapporteres. Og tallet på drepte og skadde er allerede høyere i år enn i fjor.

Norges Rederiforbund siteres i dokumentaren på at antallet anløp til havner i Nigeria har gått ned med 37 prosent i perioden 2011 til 2013 på grunn av de lovløse tilstandene. Det til tross for at anløp til alle andre havner i Afrika har økt med 20 prosent i samme periode.

- Store kanoner For å bøte på problemene har myndighetene i Nigeria lagt stadig større deler av den maritime sikkerheten ut på anbud. Marinen leier stadig flere av sine skip fra private sikkerhetsselskaper. BBC viser til at ett av de private selskapene har sitt eget kontor inne i operasjonssentralen på det nigerianske marinehovedkvarteret.

Det nye våpenet i Nigerias kamp mot kapringer og pirater er den nye kystvaktflåten underlagt det paramilitære kystverket NIMASA.
Hele denne flåten er privat og eies av den beryktede krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo.

Spydspissen i denne flåten er som Dagbladet tidligere har avslørt, de seks norske missiltorpedobåtene Norge solgte til et britisk stråselskap registrert på en åker utenfor London for to år siden. BBC blir i dokumentaren invitert om bord. Reporteren reagerer på hvor tungt bevæpnet skipene ser ut til å være, og spør offiseren om bord.

BYGGET FOR KAMP: Dette var missiltorpedobåten KNM «Terne», som sammen med fem søsterskip har havnet hos en krigsherre i Nigeria. Selv om Forsvaret fjernet våpensystemene fra fartøyene før de ble solgt, er skroget, designen og hele båtens arkitektur bygget for å operere og tåle tunge våpen og røff behandling. Kanonene har den nigerianske krigsherren selv montert. Skipene ble levert fra Forsvaret med det siste innen sivile radarer og kommunikasjon. Foto: Privat.
BYGGET FOR KAMP: Dette var missiltorpedobåten KNM «Terne», som sammen med fem søsterskip har havnet hos en krigsherre i Nigeria. Selv om Forsvaret fjernet våpensystemene fra fartøyene før de ble solgt, er skroget, designen og hele båtens arkitektur bygget for å operere og tåle tunge våpen og røff behandling. Kanonene har den nigerianske krigsherren selv montert. Skipene ble levert fra Forsvaret med det siste innen sivile radarer og kommunikasjon. Foto: Privat. Vis mer

- Det er et sikkerhetsspørsmål. Men de er designet til å senke andre skip. Kanonene er veldig, veldig store. Og truende. Derfor tar vi bare presenningen av dem når vi er ute i sjøen, sier offiseren.

Han sier de har skutt i en skarp operasjon en gang, og at en ble drept. Men om det skjedde med en av de norske båtene, framgår ikke av dokumentaren.

Enorme summer Ifølge BBC har Nigerianske myndigheter til nå betalt Tompolos sikkerhetsselskap Global West Vessel Specialists (GWVS) svimlende 300 millioner dollar - omlag to milliarder kroner - for å drive piratjakt og skatteinnkreving langs den nigerianske kysten.

Saken har lenge vært svært omtalt og kontroversiell i Nigeria. Krigsherren Tompolo var selv en av landets mest beryktede pirater før han fikk amnesti av myndighetene i 2009. Som den mektige kommandanten for opprørsbevegelsen MEND, var han ansvarlig for en rekke blodige angrep, kapringer og kidnappinger mot offshorevirksomheten i Nigeria.

I 2006 ble også den norske oljeriggen Bulford Dolphin angrepet. Seks briter, en canadier og en amerikaner ble kidnappet, og seinere sluppet fri. Seinere samme år ble to nordmenn og to ukrainere kidnappet da det norskeide forsyningsskipet «Northern Comrade» ble bordet av bevæpnede menn i åpen sjø. MEND mistenkes for begge disse hendelsene.

Nå er samme mann utstyrt med moderniserte norske marinefartøy. Han har selv fått montert nye kanoner på festene der de gamle sto da krigsskipene førte det norske orlogsflagget.

Nekter å svare Milliardkontraktene til Tompolo oppfattes av de fleste som en hestehandel i forbindelse med amnestiavtalen, og at det er svært betenkelig at krigsherren nå får bygge opp landets største og mest avanserte krigsflåte og settes til å vokte rikdommen han selv var med på å plyndre.

Det var også dette britiske etterretningsmyndigheter var bekymret for, da de før salget advarte Norge om at båtene trolig var på vei til den beryktede nigerianske krigsherren.

BBC er trolig ikke klar over at båtene kommer fra det norske Forsvaret, men konfronterer i dokumentaren lederen av NIMASA med milliardkontraktene og koblingen til den mektige krigsherren. NIMASA-sjefen vil ikke svare på spørsmålene, og hevder krigsherren Tompolo ikke eier GWVS.

KRIGSHERRE: Government Ekpemupolo (44) fikk amnesti av myndighetene i Nigeria i 2009, og ble blant annet belønnet med en kontrakt verd over 600 millioner kroner for å drifte en privat kystvaktflåte med patruljebåter. Kontrakten har nå, ifølge BBC, vokst til omlag to milliarder kroner. De skal jakte pirater, hindre oljetyveri, beskytte offshorevirksomheten og drive pengeoppkreving og overvåking i et av verdens mest lovløse farvann.
KRIGSHERRE: Government Ekpemupolo (44) fikk amnesti av myndighetene i Nigeria i 2009, og ble blant annet belønnet med en kontrakt verd over 600 millioner kroner for å drifte en privat kystvaktflåte med patruljebåter. Kontrakten har nå, ifølge BBC, vokst til omlag to milliarder kroner. De skal jakte pirater, hindre oljetyveri, beskytte offshorevirksomheten og drive pengeoppkreving og overvåking i et av verdens mest lovløse farvann. Vis mer

Tompolo, som på grunn av kontraktene er blitt en av Nigerias rikeste menn, bekrefter selv overfor BBC at det er han som eier selskapet, men han vil ikke la seg intervjue.

Truer landets suverenitet En annen tidligere MEND-kommandant lar seg imidlertid intervjue av BBC. Også han inngikk amnesti med myndighetene i 2009, og fikk med seg fete sikkerhetskontrakter som piratjeger i Nigerdeltaet. Han er imidlertid ikke fornøyd, og krever nå mer penger av myndighetene. Han er misunnelig på Tompolo.

- Myndighetene har en stor sikkerhetsutfordring er i Delta-floden. De valgte meg til å håndtere det, fordi floden er mitt område. Jeg ble født i floden, jeg kjempet mot myndighetene i floden, og jeg vil nå bruke den kunnskapen til å bekjempe pirater. Men myndighetene kveler oss. Vi får ikke pengene vi ble lovet under amnestiet i 2009, sier krigsherren General Boyloaf.

- Truer du myndighetene?, spør BBC-reporteren.

- Jeg truer ikke, men gir bare et råd. For jeg vet hva mine menn er i stand til, svarer han.

Holder staten som gissel Den nigerianske sjøfartseksperten Bolaji Akinola sier til BBC at situasjonen er svært spent og urovekkende.

- Folk som kjempet mot staten blir nå hyret inn for å beskytte våre mest verdifulle fasiliteter. Og hvis de ikke lenger er fornøyd med hva de får, kan de holde staten som gissel, sier han.

Seniorforsker på Sentral- og Vest-Afrika, Morten Bøås, bekrefter situasjonen, og har tidligere påpekt hvor ansvarsløst det er av Norge å ha utstyrt nigerianske paramilitære med norske marinefartøy.

- Man har bidratt til en utvikling der den nigerianske statens suverenitet uthules når det gjelder egen sikkerhet. Vi har bidratt til å forsyne en fyr - som i beste fall kan kalles en løs kanon - med en svært effektiv marineflåte som kan gå imot sine egne hvis han ikke er fornøyd, sier Bøås til Dagbladet.

- Stort dilemma Han sier det ikke spiller noen rolle om fartøyene var såkalt demilitarisert før Forsvaret solgte dem. De krigstilpassede båtene er iflølge Bøås svært sjelden vare blant piratene i Vest-Afrika, og nettopp den våpenplattformen krigsherren trengte for å få et overtak.

TRUER: En annen tidligere MEND-kommandant, Victor Ebikabowei alias Boyloaf, er ikke fornøyd med pengene han får for å sørge for privat sikkerhet i Nigerdeltaet. Han advarer myndighetene mot hva hans menn er i stand til. Foto: AFP / EMMANUEL WOLE /NTB Scanpix
TRUER: En annen tidligere MEND-kommandant, Victor Ebikabowei alias Boyloaf, er ikke fornøyd med pengene han får for å sørge for privat sikkerhet i Nigerdeltaet. Han advarer myndighetene mot hva hans menn er i stand til. Foto: AFP / EMMANUEL WOLE /NTB Scanpix Vis mer

- Dette er folk som lett skaffer seg maskinkanoner, bombekastere og torpedoer. Det er båtene som er interessante. Å selge slike til dette området viser at Norge har vært utenrikspolitisk helt frakoblet. Det er et utenrikspolitisk skudd for baugen for Norges internasjonale anseelse, sier Bøås.

Bøås ser ikke bort ifra at de norske kanonbåtene kan bli et stort problem en gang i framtida.

- Det er ingen tvil om at krigsherren Tompolo har blitt en meget mektig aktør i Vest-Afrika. Det ville vært en helt absurd situasjon om vi i en framtidig piratoperasjon lik den EU hadde utenfor Somalia, plutselig står overfor motstandere med båter fra Norge, sier han.

Dagbladet har bedt om Utenriksdepartementets kommentar. Utenriksdepartementet har foreløpig ikke kommet tilbake med dette.

• Har du tips til denne saken, send mail eller ring 24000000!

Les alle sakene om Nigeria-båtene

Nigeria-båtene:

• Dagbladet har i en artikkelserie avslørt hvordan Norske myndigheter har solgt flere marinefartøy til private paramilitære aktører i utlandet.

• Minst ni tidligere norske marinefartøy utfører nå væpnede oppdrag for paramilitære selskaper i Vest-Afrika. Støttefartøyet KNM «Horten» holdes igjen i England der det ble  klargjort for oppdrag i Vest-Afrika

• Store mengder dokumenter og kontrakter er sporløst forsvunnet i saken.

• Forsvaret har selv invitert paramilitære fra Vest-Afrika for å kjøpe marinefartøy.

• Utenriksdepartementets regelverk sier at Norge ikke kan eksportere eller selge materiell eller tjenester til private aktører som kan komme til å bevæpne dem og tilby sikkerhetstjenester i konfliktområder.

• Etter Dagbladets avsløringer har regjeringen strammet inn eksportregelverket med umiddelbar virkning.

• Stortingets kontrollutvalg åpner i morgen kontrollsak med høringer mot Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet. Salget granskes også internt i Forsvaret, Utenriksdepartementet og Tollvesenet. Eksterne granskere fra PwC har levert sin granskningsrapport som fremdeles holdes hemmelig av forsvarsledelsen.
ANSVARSLØST: Seniorforsker Morten Bøås i NUPI bekrefter situasjonen i Nigeria, og mener Norge har handlet utenrikspolitisk ansvarsløst. Foto: NUPI.
ANSVARSLØST: Seniorforsker Morten Bøås i NUPI bekrefter situasjonen i Nigeria, og mener Norge har handlet utenrikspolitisk ansvarsløst. Foto: NUPI. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer