BBC-dokumentar knytter norske krigsskip til sikkerhetskrise i Nigeria

- Uthuler landets suverenitet, bekrefter norsk ekspert.

BBC OM BORD: Verdens største internasjonale radiostasjon, BBC World Service, hadde i helgen en 55 minutter lang radiodokumentar om den svært urovekkende utviklingen rundt pirater og outsourcing av maritim sikkerhet i Nigeria. De gjestet blant annet en av de norske missiltorpedobåtene som for to år siden ble solgt til krigsherren Tompolo.
BBC OM BORD: Verdens største internasjonale radiostasjon, BBC World Service, hadde i helgen en 55 minutter lang radiodokumentar om den svært urovekkende utviklingen rundt pirater og outsourcing av maritim sikkerhet i Nigeria. De gjestet blant annet en av de norske missiltorpedobåtene som for to år siden ble solgt til krigsherren Tompolo. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En stor dokumentar i verdens største internasjonale radiokanal, BBC World Service, tar for seg den svært alvorlige sikkerhetssituasjonen langs kysten av Nigeria og i Guineabukta.

Dokumentaren setter et svært kritisk søkelys på hvordan stadig større deler av den nigerianske piratjakten outsources til private sikkerhetsselskaper og lokale krigsherrer.  I dokumentaren går BBC blant annet om bord i en av de norske missiltorpedobåtene som Forsvaret solgte for to år siden. Nettsaken illustreres med flere bilder av disse.

Kritisk situasjon I dokumentaren framkommer det at strategien til Nigerias president Goodluck Jonathan om å betale tidligere opprørsledere og pirater for å drive piratjakt og sikkerhetsarbeid er blitt høyst problematisk.

Mens den beryktede piratvirksomheten utenfor Somalia nærmest har opphørt, har volden og lovløsheten eksplodert langs kysten av Vest-Afrika.

I 2013 ble over 300 sjøfolk tatt som gisler, og over 1200 såret eller drept i piratangrep. Det er bare de offisielle tallene. Ifølge kanalen regner man med at bare en tredjedel av angrepene rapporteres. Og tallet på drepte og skadde er allerede høyere i år enn i fjor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.