ENKEL TYPE: Bildet viser en Raspberry Pi-datamaskin, som likner på typen BBC gir bort. Raspberry Pi koster rundt 200 kroner og er den billigste i verden. Den kan for eksempel brukes til å drive kaffemaskiner. Foto: Mona Boshnaq / AFP / NTB Scanpix
ENKEL TYPE: Bildet viser en Raspberry Pi-datamaskin, som likner på typen BBC gir bort. Raspberry Pi koster rundt 200 kroner og er den billigste i verden. Den kan for eksempel brukes til å drive kaffemaskiner. Foto: Mona Boshnaq / AFP / NTB ScanpixVis mer

BBC gir bort en million minidatamaskiner

Vil at koding skal bli det nye skriving.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det britiske kringkastingsselskapet BBC har et ønske om at koding skal bli like fundamentalt som skriving.

For å få drømmen til å bli virkelighet har de gått til et noe uvanlig skritt: Neste år vil de gi bort en million mini-pc-er til britiske skoleelever.

Springbrett
Det hele er del av et nytt initiativ, kalt Make it Digital, og programvaren er fremdeles under utvikling. Målet er at det skal lære barn enkel koding og programmering, og slik fungere som et springbrett til mer avansert koding. Den likner på Raspberry Pi-minipc-en og de får ressurser til opplæring av Raspberry Pi Foundation.

BBC offentliggjorde også at de skal samarbeide med 50 organisasjoner, deriblant Google, Microsoft og Samsung, om å arrangere en rekke aktiviteter relatert til utdanning.

- Bare BBC kan samle partnere rundt noe såpass ambisiøst, og såpass viktig for Storbritannias rolle i verden i framtiden, sier sjef for intitiativet Tony Hall til BBC.

Kan lage enkle spill
Mangel på digitale ferdigheter er et stort problem i Storbritannia. PC-ene, som har fått navnet Micro Bit kan programmere enkle spill og til å lage tekst via en serie LED-lamper. Det er imidlertid bare et engangstilfelle. Etter dette kullet har fått sine Micro Bits, trekker de seg vekk fra markedet.

Økt fokus
Men håpet er at dette initiativet, som en del av en større pakke, vil øke fokuset rundt teknologi, når alle landets elleveåringene i landet mottar sine nye mini-pc (bilde her).

Bedre i Norge, men ...
Norske elever skårer for øvrig høyt på digitale ferdigheter. Av 18 land som ble testet kom de nest best ut i en undersøkelse fra 2013. 30 prosent tilfredsstilte kravene for de to øverste ferdighetsnivåene. Samtidig er 24 prosent av norske elever på nivå 1 eller dårligere. Sosioøkonomisk bakgrunn har mest å si for for hvordan elevene skårer på prøven.

Studien er gjort av IEA (The international Association for the Evaluation of Educational Achievement).