BBC har aldri lagt seg så paddeflate

BBC anklaget Band Aid for å finansiert våpen. Nå beklager de for første gang i alle kanaler - samtidig.

FIKK BEKLAGELSE: Bob Geldof har samlet inn penger til Afrika en rekke ganger. Nå har BBC trukket tilbake og beklaget påstandene om at pengene gikk til våpen. Foto: AFP
FIKK BEKLAGELSE: Bob Geldof har samlet inn penger til Afrika en rekke ganger. Nå har BBC trukket tilbake og beklaget påstandene om at pengene gikk til våpen. Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I vår anklaget BBC i programmet Assignment Band Aid og Live Aid, 80-tallets store humantiære folkeaksjon, for å ha finansiert våpen i Etiopia. Den groveste anklagen i reportasjen var at 95 prosent av pengene som skulle gå til sultkatastrofen, ble brukt på våpen.

Bob Geldof var primus motor bak den humanitære aksjonen, og samlet et stjernelag i Band Aid som spilte inn singelen Do They Know It's Christmas, før han arrangerte konserten Live Aid med blant annet en legendarisk opptreden av Freddie Mercury og Queen.

USA kastet seg også på bølgen, og sangen We Are the World sørget for over 50 millioner dollar i nødhjelp.

Men gikk pengene til «sultne barn i Afrika» eller til våpen brukt av etiopiske opprørere?

- Uforbeholden unnskyldning Det siste, ifølge BBC-dokumentaren. Kildene BBC bygget på var blant annet en rapport utarbeidet av CIA, som ble laget før Band Aid. I tillegg var flere av BBCs kilder uetteretlige, og har ved seinere undersøkelser vist seg å fare med løgn.

Dermed var det i dag duket for en av de største beklagelsene i mediehistorien, melder Independent. BBC la seg paddeflate på BBC1, BBC News 24, World Service radio, Radio 4, i tillegg til en melding på sine nettsider. Alt ble publisert samtidig. BBCs nettsider har allerede lagt ut en melding angående beklagelsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer