Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

BBC kryper ikke for Blair

BBC nekter å be om unnskyldning for å ha beskyldt Tony Blairs pressesjef for å ha trikset med Irak-rapporter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): BBC står på sitt til tross for at parlamentet i går frifant pressesjef Alistair Campbell. Striden gjelder en BBC-reportasje som hevder at pressesjef Alistair Campbell har trikset med en rapport Blair brukte for å begrunne Irak-krigen. Campbell skal blant annet ha fått inn setningen om at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen som kunne være klare til å brukes i «løpet av 45 minutter».

Flere feil

Programmet ble sendt like før krigen brøt ut. Statsminister Blair hadde da opplevd at 1,5 millioner mennesker marsjerte mot krigen i London, og han var desperat etter å snu stemningen.

Et flertall i utenrikskomiteens høringsutvalg, det vil si Labour-representantene og et konservativt underhusmedlem, fant det ikke bevist at Campbell hadde fikset på rapporten.

Et enstemmig utvalg fant imidlertid at det var unøyaktigheter i rapportene. I en av dem ble det brukt opplysninger fra et 12 år gammelt forskningsarbeid og Blair kalte det «nye etterretningsopplysninger».

Regjeringen brukte også dokumenter som angivelig viste at Irak hadde kjøpt uran i Niger for å lage atomvåpen. Disse dokumentene var falske og burde ikke vært brukt, mener flertallet.

Tror på BBC

Utvalget får kritikk fra flere hold for å fokusere for mye på spørsmålet om de 45 minuttene og ta fokuset vekk fra viktigere punkter.

Blairs tidligere utenriksminister Robin Cook mener utvalget overser den virkelige skandalen, at det ennå ikke er funnet noen masseødeleggelsesvåpen.

I går forlangte flere statsråder at BBC skal gi Alistair Campbell en uforbeholden unnskyldning. BBC svarer at de støtter sin journalist og de mener det var riktig av ham å sitere sin etterretningskilde, som hevdet at Alistair Campbell har fikset rapporten.