BBC navngir arrestert lege

Gjennomsøker boliger en rekke steder. Fem personer med bakgrunn fra Midtøsten pågrepet så langt. Jakter på flere navngitte menn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Britisk politi fortsetter jakten på mistenkte for å være involvert i terroraksjonene de siste dagene. Minst én, kanskje to av de fem som er arrestert, skal være leger.

To av de arresterte er en 26 år gammel mann og en 27 år gammel kvinne. De to ble pågrepet på M6 i nærheten av Sandbach i Cheshire lørdag kveld, skriver BBC.

BBC har identifisert mannen som Dr Mohammed Asha.

CNN melder at en kilde i politiet har opplyst at to av de arresterte er leger, hvorav en skal ha vært ansatt ved et sykehus i Storbritannia.

Avisa The Sun skriver på sin side at en av de pågrepne er en iransk lege som arbeidet ved et sykehus i North Staffordshire i det midtre England.

Spent situasjon

Hele Storbritannia er i høyspenn etter tre terrorangrep de siste to dagene. Beredskapen er hevet til «kritisk», noe som betyr at man regner med at det vil komme flere angrep i nær framtid.

- Angrepene vitner om en kraftig eskalering i krigføringen fra islamske terrorister. Det er klart at vi har å gjøre med en løst sammensatt, men svært dødelig terrorcelle, sier Lord Stevens, statsminister Gordon Browns nye terrorrådgiver, ifølge BBC.

BBC navngir arrestert lege

Britisk etterretning mener de står overfor et terrornettverk som er tilknyttet al-Qaida. Fem personer er allerede pågrepet.

- Fra Midtøsten

Flere av terrorangrepene i Storbritannia de siste årene har blitt utført av personer født eller oppvokst i Storbritannia. BBC skriver i kveld at de fem arresterte kommer fra forskjellige land i Midtøsten.

- Han ropte «Allah, allah» , sier John Smeaton, øyenvitne til gårsdagens arrestasjon av brannskadd mann ved Glasgow flyplass, til nyhetsbyrået AP.

Det er spesielt en person som fortsatt er på frifot som er årsaken til at terrorberedskapen nå er på aller høyeste nivå, melder BBC.

Politijakten etter terroristene foregår nå over hele Storbritannia.

INTERAKTIVT KART - HER FOREGÅR JAKTEN :

(Du kan zoome inn, bevege deg rundt, og klikke på markørene)

HUSUNDERSØKELSE: Dette huset i Hatherley Street i Liverpool var et av de som ble gjennomsøkt idag. Terrorjakten foregår nå over hele Storbritannia. Foto: Phil Noble/Reuters/Scanpix
HUSUNDERSØKELSE: Dette huset i Hatherley Street i Liverpool var et av de som ble gjennomsøkt idag. Terrorjakten foregår nå over hele Storbritannia. Foto: Phil Noble/Reuters/Scanpix Vis mer

Var du i nærheten av en av disse hendelsene? Tips oss! MMS/SMS til 2400,eller ring 24 00 00 00


Ransaker boliger

I ettermiddag har politiet gjennomsøkt flere bolighus i Newcastle-under-Lyme, en liten by i det innlandet av England.

Politiet opplyser AP at de har gjennomsøkt flere hus i nærheten av motorveien der to personer ble pågrepet i går.

- Vi har aksjonert mot flere adresser i nærheten av motorveien der to mistenkte ble arrestert i går kveld. Aksjonen har tilknytning til etterforskningen av terrorangrepene, sier politisjef i Staffordshire, Steve Loxley.

En 26 år gammel mann og en 27 år gammel kvinne ble pågrepet på en motorvei kort tid etter at en brennende bil kjørte inn i terminalbygningen på Glasgow-flyplass i går. De to er tatt med til avhør i London.

Pågrepet i Penny Lane

I ettermiddag ble en 26 år gammel mann tatt med av politiet etter at politiet hadde gjennomsøkt to bygninger i Penny Lane i Liverpool.

Kilder sier til Sky News at politiet brukte en strømførende sjokkpistol under pågripelsen.

Også i Skottland gjennomsøker politiet flere hus på jakt etter mistenkte personer eller gjenstander som er knyttet til terrorangrepene.

I dag har flere hus i tettsteder Houston, ikke langt utenfor Glasgow, blitt gjennomsøkt. De har nå satt opp et polititelt utenfor en av boligene. Politiet har nektet å opplyse om hvorfor huset er gjennomsøkt.

Naboer sier til Sky News at det bare har vært leid ut i et par måneder. De som har bodd der har holdt seg for seg selv, og nesten ingen har sett noen der, opplyses det.

Jakter på flere navngitte menn

I tillegg til de fem som er arrestert, jakter britisk politi på flere navngitte menn.

En av dem er Lamine Adam (26), som ifølge politiet skal ha skrytt av å ha planlagt angrep mot nattklubber.

En av bilbombene som ble oppdaget i London fredag sto like utenfor den populære nattklubben «Tiger Tiger» i Haymarket.

Politiet jakter også på Lamines bror Ibrahim (20), og Cerie Bullivant (24). Britiske myndigheter hevder å ha bevis for at de tre ønsket å dra til Irak for å angripe britiske soldater, og at det er mulig at de er involvert i planlegging av terroraksjoner i London.

Myndighetene bekrefter også at de to personene som angrep Glasgow flyplass i går, ikke er født og oppvokst i Skottland.

HOUSTON: Politiet gjennomsøker et bolighus i Houston, utenfor Glasgow i Skottland.
ETTERSØKT: Politiet jakter på tre navngitte menn som kan være involvert i terroraksjoner i London. Fra venstre Lamine Adam, Ibrahim Adam og Cerie Bullivant.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer