BBC: Nye dokumenter viser det reelle tallet

Dokumenter lekket til BBC viser at det reelle tallet på smittede og døde av coronaviruset i Iran er nærmere tre ganger så høyt som myndighetene oppgir.

FLER SMITTETILFELLER: Dokumenter BBC har fått tilgang til viser at det er flere smittetilfeller i Iran enn det myndighetene oppgir. Foto: Ebrahim Noroozi / AP Photo / NTB Scanpix
FLER SMITTETILFELLER: Dokumenter BBC har fått tilgang til viser at det er flere smittetilfeller i Iran enn det myndighetene oppgir. Foto: Ebrahim Noroozi / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge helsemyndighetene i Iran har 278.827 iranere testet positivt for coronaviruset, og av disse er 14.405 døde.

BBC har fått tilgang til dokumenter som viser at det reelle tallet på smittede er 451 024 og at tallet på døde er nærmere 42 000. Det tilsvarer nesten tre ganger så mange som myndighetene i landet oppgir.

Blant de døde var det nærmere 2.000 utlendinger, noe som ifølge BBC tyder på at flyktninger og migranter, de fleste av dem fra nabolandet Afghanistan, har vært ekstra hardt rammet.

Vil kaste lys over sannheten

Det første coronadødsfallet i Iran ble registrert så tidlig som 22. januar, over en måned tidligere enn det myndighetene har oppgitt, viser dokumentene BBC oppgir å ha fått fra en anonym iransk kilde.

Dokumentene viser antallet sykehusinnleggelser over hele Iran, inkludert identitet og hvilke symptomer pasienten hadde. Det går også fram hvor lenge pasientene var innlagt og hvilke underliggende sykdommer de led av.

BBCs kilde forteller at de lekker informasjon «for å kaste lys over sannheten» og for å «få en slutt på det politiske spillet» rundt coronapandemien og dens omfang i Iran.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer