Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

BBC om «verdens beste land»: Fem ting som er galt med Norge

«Alle som kjører til en butikk for å kjøpe øl, kan bli nødt til å refinansiere huset».

- BEST I VERDEN: Norge topper FNs rangering over verdens beste land å bo i for 12. gang siden 2001. Men ifølge BBC er det ikke alt som er like bra med Norge. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- BEST I VERDEN: Norge topper FNs rangering over verdens beste land å bo i for 12. gang siden 2001. Men ifølge BBC er det ikke alt som er like bra med Norge. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag ble det klart at Norge topper FNs rangering over hvilke land det er best å bo i, For 12. gang siden 2001.

Den menneskelige utviklingsindeksen til FNs utviklingsprogram (UNDP) rangerer 188 land basert på forventet levealder, skolegang, inntektsnivå og likestilling. Norge har i en årrekke vært rangert blant de øverste landene på denne oversikten.

Høy grad av likestilling, økte inntekter og gode investeringer i utdanning og helse, var blant hovedgrunnene til det gode resultatet i år. Skal man tro BBC, er det likevel ikke alt som er like bra med å bo i «verdens beste land».

Er egentlig livet i verdens fineste land så bra som folk sier? spør den britiske kringkasteren i en artikkel som lister opp «fem ting som er feil med verdens beste land».

Høye skatter I artikkelen fremhever BBC alle kostnadene som følger med det å være nordmann. Blant annet fremheves det høye skattenivået i Norge. 

BBC skriver blant annet at Norge har en av verdens høyeste skattesatser, om man ser på inntektsskatt. Det understrekes likevel at det er flere som må betale mer skatt enn nordmenn i både Storbritannia, USA og i Frankrike.

Dyr øl Men enda verre for britene er prisen for øl på byen. Ifølge nettsiden Pintprice.com, som samler inn opplysninger fra øltørste kloden rundt, har nemlig Norge verdens nest dyreste øl.

Ifølge nettstedet koster det 91 kroner for en «pint» med øl i Norge. Dermed er vi kun slått av Grønland, som krever 94 kroner.

- Må ta opp lån for å fylle bensin Men ifølge BBC er de høye øl-prisene ingen match for prisen på drivstoff i Norge: «Alle som kjører til en butikk for å kjøpe øl, kan bli nødt til å refinansiere huset sitt», heter det i artikkelen.

De skriver at den norske gjennomsnittsprisen på blyfri bensin, som de anslår til 14,24 kroner literen, er i verdenstoppen. Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser derimot at gjennomsnittsprisen i november i år var 13,60 kroner per liter.

Sammenlignet med resten av verden er literprisen høy, uansett hvilken statistikk man baserer seg på. Men BBC skriver at om man ser på den høye gjennomsnittslønna i Norge, så er ikke bensinprisen spesielt ille. 

Overdoser Langt mer alvorlig er det at Norge er ett av verstinglandene i Europa når det kommer til overdosedødsfall. 

Rundt 260 mennesker dør av overdose i løpet av et år i Norge, noe som gjør oss til det nest verste landet i Europa. Bare Estland har en mer nedslående statistikk. 40 prosent av overdosedødsfallene i Norge skjer i Oslo og Bergen. 

- Leit å være ulv i Norge «Nå griper vi etter halmstrå», heter det i artikkelen, før det trekkes fram at det kan være så få som 30 ville ulver som lever i Norge, og at det er lagt opp til lisensjakt på 16 ulver utenfor ulvesonen. 

Ifølge BBC har ulven god grunn til å sove dårlig, for 11 571 personer har registrert seg som lisensjeger på ulv. 

- Når det blir lyst ut lisensjakt i et område, er det mange som mobiliserer. I Telemark var det 200 som jaktet ulv. Det synes vi er bra, sa informasjonssjef Espen Farstad i Norges jeger- og fiskerforbund til NTB i november.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media