Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

BBC-profiler snakker ut om Jimmy Savile-skandalen

Ble beordret til å legge lokk på saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): BBC Panorama har snakket med tre kjente BBC-personligheter om avgjørelsen om å dekke over pedofilisaken som berører en av deres egne, den nå avdøde tv-personligheten Jimmy Savile.

Savile kan ha misbrukt så mange som 25 mindreårige barn, hvor de yngste ofrene skal være så unge som 13 år, skriver Reuters

- Dette er den verste krisen jeg kan huske i mine nesten 50 år i BBC, sier utenrikskorrespondent John Simpson.

La lokk på saken Programmet Newsnight jobbet med en reportasje der de ville avsløre Savile. De hadde snakket med ofre for Saviles ugjerninger og mente de hadde en vanntett sak.

Liz MacKean og Meirion Jones som jobbet med saken snakker nå ut om hvordan de ble beordret om å legge lokk på den.

- Jeg var veldig overrasket, og det samme var Liz MacKean . Jeg diskuterte med redaktøren vår, om det, vi hadde møter med ham sammen og hver for oss (...) Vi ble ikke bedt om å finne flere bevis, eller snakke med flere, vi ble beordret til å slutte å jobbe med saken, sier Meirion Jones 

Redaktøren var Peter Rippon, som nå er suspendert fra stillingen sin som følge av avsløringene. Han skal ha stoppet programmet om Savile bare en uke etter at han hadde karakterisert researchen til programmet som utmerket. 

Rippon skal dessuten ha bagatellisert overgrepene ifølge The Telegraph.

- De var ikke for unge, de var tenåringer, skal Rippon ha uttalt ifølge en epost som er blitt lekket i forbindelse med saken. 

Den yngste av jentene skal som nevnt ha vært 13 år gammel da overgrepene fant sted. 

Liz MacKean er opprørt over at saken ble feid under teppet. 

- Historien vi jobbet med var veldig klar. Den handlet om Jimmy Savile, at han var pedofil, og at han misbrukte statusen sin som tv-personlighet til å få tilgang til steder der det befant seg unge sårbare tenåringsjenter som han kunne misbruke. 

- Jeg var veldig skuffet over at saken ikke ble kjørt, vi hadde snakket med personer som fortjente å bli hørt. De de ble ikke hørt, og det var feil. 

Meirion Jones forteller i videoen at han uttrykte bekymring over å ikke gå ut med saken, og hvilke konsekvenser det kunne få for det britiske mediehuset. 

- Jeg skrev en epost til Peter Rippon der jeg sa at historien var solid, og at å ikke publisere den ville gjøre betydelig skade på BBC.

Han fikk rett.  BBC rystes i grunnvollene etter at BBC Panorama nå avdekker hvordan pedofiliofre ble sviktet

Sviktet ofrene - Jeg følte vi hadde et ansvar overfor dem, vi fikk dem til å snakke med oss, men fremfor alt så trodde vi dem. Så da, når historiene deres ikke ble hørt... Jeg var svært lei for det, jeg følte vi hadde sviktet dem, sier Liz MacKean

- Alt vi har som organisasjon, er tilliten til dem som ser og hører på oss, dersom vi ikke har den, eller begynner å miste den, så er det svært farlig, avslutter John Simpson.