DREPT: BBC-medarbeideren Jihad Masharawi holder sin drepte sønn Omar under den israelske militæroffensiven i Gaza i november i fjor. Foto: AP Photo/Majed Hamdan/NTB-Scanpix
DREPT: BBC-medarbeideren Jihad Masharawi holder sin drepte sønn Omar under den israelske militæroffensiven i Gaza i november i fjor. Foto: AP Photo/Majed Hamdan/NTB-ScanpixVis mer

BBC-reporterens baby kan ha blitt drept av palestinsk rakett

... og ikke israelsk flyangrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bildene av BBC-medarbeideren Jihad al-Masharawi med sin drepte sønn Omar (11 mnd) i armene ble ett av mange skildringer fra den åtte dager lange krigsoperasjonen i Gaza i november i fjor.

Den israelske offensiven bestod av flere hundre luftangrep mot mål i Gaza for å stanse strømmen av palestinske raketter fra Gaza mot israelske byer og landsbyer på den andre siden av grensa.

De sterke bildene av den lidende al-Masharawi, og det faktum at han var BBC-arbeider, ga ekstra momentum og ble et symbol på den brutale militæroperasjonen der israelske forsvarsstyrker gjennomførte 1500 luftangrep på en uke.

Rakett på ville veier Da BBC-stringerens 11 måneder gamle sønn ble offer for en fulltreffer i bygningen han oppholdt seg, fikk israelske fly skylda. Men nå peker en FN-rapport på en annen mulig årsak.

«Ifølge IDF-kilder (det israelske forsvaret, red. adm), landet minst 99 av rakettene som ble skutt fra Gaza mellom 14. og 19. november i Gaza. Den 14. november ble en kvinne, hennes spebarn på 11 måneder, og en 18 år gammel voksen i Al-Zaitoun drept av hva som ser ut til å være en palestinsk rakett som ikke rakk frem til Israel.» står det i rapporten fra FNs høykommissær for menneskerettigheter.

Den samme rapporten konkluderer imidlertid med at 168 av 174 drepte palestinere ble drept av israelske styrker under militæroperasjonen. 101 av disse regnes som sivile, herunder 33 barn og 13 kvinner.

Seks israelere, herunder fire sivile, ble drept av rakettene fra palestinsk side i den samme perioden.