GÅR AV:  BBC-direktør George Entwistle går av etter at BBC feilaktiv anklaget en politiker for grove beskyldninger. Foto Andrew Winning / Reuters / NTB Scanpix
GÅR AV: BBC-direktør George Entwistle går av etter at BBC feilaktiv anklaget en politiker for grove beskyldninger. Foto Andrew Winning / Reuters / NTB ScanpixVis mer

BBC-sjef går av etter pedofilibom

Publiserte sak hvor politiker feilaktig ble anklaget for pedofili.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): BBC-konsernsjef George Entwistle trekker seg som sjef i det britiske nyhetsorganet etter at de feilaktig anklaget en politiker for pedofili, melder SkyNews.

Entwistle kom med kunngjøringen utenfor New Broadcasting-bygningen klokka ni britisk tid.

- Da jeg trådte inn i stillingen hadde jeg 23 år erfaring som produsent og leder i BBC. Jeg var overbevist om at styret hadde valgt den beste kandidaten til stillingen, og at de hadde valgt riktig person for å takle utfordringer og muligheter i framtida, sier den avtroppende lederen.

- Men de helt eksepsjonelle hendelsene som har skjedd de siste ukene har fått overbevist meg om at BBC burde velge en ny konsernsjef, sier han videre.

Entwistle møtte pressen med styreleder Lord Pattern, som beskrev de siste dagene «som de mest triste» i hans liv.

Aldri vært sendt BBC skriver på sine nettsider at anklagene var rettet mot politikeren Robert Alistair McAlpine i Thatcher regjeringen. McAlpines navn ble ikke offentliggjort i nyhetsinnslaget, men navnet hans florerte i ettertid på sosiale medier.

Entwistle har tidligere uttalt at nyhetssaken aldri skulle bli sendt i BBC-programmet Newsnight.

- Siden en konsernsjef også er redaktør og redaksjonelt ansvarlig for alt innhold har jeg bestemt meg for å trekke meg seg konsernsjef. Dette er basert på de uakseptable journalistiske arbeidet som ble gjort i forkant av sendingen fredag 2. november, sier Entwistle.

Ny sjef De usanne anklagene går ut på at politikeren skulle ha misbrukt Steve Messham, som sto fram i intervjuet, da han var guttunge på et barnhjem nord i Wales. Da BBC presenterte saken krevde Messham at etterforskningen av Entwistle skulle bli gjenopptatt.

Fredag benektet politiker Tory Lord McAlpine anklagene. Kort tid seinere endret Messham sin historie, og fortalte at han hadde gjort en feil.

- Å ha vært konsernsjef, til tross for at det bare var for en kort periode, har vært en stor ære, sier Entwistle.

I hardt vær I oktober snakket BBC Panorama med tre kjente BBC-personligheter om avgjørelsen om å dekke over pedofilisaken som berører en av deres egne, den nå avdøde tv-personligheten Jimmy Savile.

Britisk politi tror Savile kan ha misbrukt så mange som 300 barn.

BBCs sjef for lyd og musikk, Tim Davie, har midlertidig rykket opp som konsernsjef i kveld.

Dagbladet kommer med mer.