Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

BBC sjokkert over krigsdekning

BBC er sjokkert over amerikanske mediers dekning av krigen i Irak. Kanalen mener dekningen var patriotisk og ubalansert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske etermediers dekning av Irak-krigen var kraftpatriotisk og blottet for balanse. Hurra-nasjonalismen i krigsdekningen truer medienes troverdighet, mener BBC-sjefen Greg Dyke.

Den britiske rikskringkastingens generaldirektør er spesielt hard i sin dom over den høyreorienterte fjernsynskanalen Fox News, som eies av mediekongen Rupert Murdoch. Men han er også krass mot Clear Channel, som driver mer enn 1.200 radiostasjoner i USA.

- Da jeg var i USA, ble jeg sjokkert over hvor kritikkløse etermediene var i sin dekning av krigen. Hvis denne krigen beviste noe som helst, var det at BBC ikke kan tillate seg å blande patriotisme inn i journalistikken, sa Dyke i en tale i London torsdag.

«Hei og hå»

Han anklaget Fox News for å være mer opptatt av det han kalte «militær hei og hå-sjåvinisme» enn av saklig nyhetsformidling.

- Vi blir stadig forbauset når vi ser Fox News innta en så klart politisk innstilling, framholdt BBC-sjefen.

- Og vi er sjokkerte over at Clear Channel bruker sine sendinger til å organisere demonstrasjoner til støtte for krigen. Det svekker ikke bekymringen over at denne gruppen ønsker å bli en stor aktør i det britiske radiomarkedet, når dette markedet dereguleres senere i år, fortsatte Greg Dyke.

Han advarte britiske medier mot å la seg amerikanisere.

- Av hensyn til vårt eget demokratis helse er det livsviktig at vi ikke følger i mange amerikanske medienettverks fotspor, framholdt Dyke, som mente at USAs medier er så fragmenterte og lite samordnede at de ikke makter å stå imot påvirkningspresset fra de politiske lederne i Washington.

Lokalt initiativ

En talsmann for Fox Channel sier at kanalen ikke ønsker å kommentere den britiske kringkastingssjefens kritikk. Clear Channel-ledelsen påpeker at innslagene Dyke omtaler, er laget på lokalt initiativ og må stå for den enkelte journalists eller programleders regning, og at det uansett bare dreier seg om en ørliten del av nettverkets samlede sendeflate.

- Clear Channels kanaler drives og ledes lokalt. Lokale ledere tar sine egne beslutninger i spørsmål som om vi skal organisere møter der folk kan takke guttene og jentene våre for jobben de gjør i felten, sier nettverkets toppsjef John Hogan.

Fox Channels folk kritiseres for øvrig ikke bare for skjev dekning av Irak-krigen. En ansatt i kanalen har fått sparken og vil trolig bli tiltalt for å ha stjålet og smuglet med seg kunst hjem fra Irak, og for å ha avgitt falsk forklaring da han ble tatt i tollen.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media