FRATRER I PÅVENTE AV ETTERFORSKNINGEN:  BBCs nyhetsredaktør Helen Boaden må sammen med visedirektør Steve Mitchell fratre fra sine lederoppgaver mens etterforskningen i statskanalen pågår. Foto: BBC
FRATRER I PÅVENTE AV ETTERFORSKNINGEN: BBCs nyhetsredaktør Helen Boaden må sammen med visedirektør Steve Mitchell fratre fra sine lederoppgaver mens etterforskningen i statskanalen pågår. Foto: BBCVis mer

BBC-skandalen fortsetter: To nyhetsledere fratas lederoppgaver

Forvirring i britenes statskanal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det melder kanalens egen finansredaktør, Robert Peston, på kanalens egne nettsider.

I kjølvannet av den siste tids skandaler i BBC, og påfølgende etterforskning, har altså nyhetsdirektøren Helen Boaden og visedirektøren Steve Mitchell fått beskjed om å fratre sine sjefsoppgaver inntil videre.

En rekke endringer Det er bare et par dager siden kanalens konsernsjef George Entwistle kunngjorde at han går av.

Bakrunnen er den famøse tabben i det gravende nyhetsprogrammet Newsnight, som feilaktig koblet en rikspolitiker til pedofiliavsløringene som har herjet britenes statskanal. Newsnight-redaktøren, Peter Rippon, har blitt suspendert etter programmet.

De siste endringene skal komme fra blant annet kanalens nye leder, Tim Davie, som ifølge bloggen skal ha konkludert med at kanalen trenger en ny start med nye retningslinjer.

Den siste endringen skal imidlertid skape forvirring i kanalens nyhetsavdeling om hvem som nå leder kanalens nyhetsdekning, ifølge Preston.

Ifølge bloggposten skal Tim Davie mene at det ikke er rettferdig å be de to fortsette i sitt daglige virke så lenge de har en etterforskning hengende over seg.

- Bør komme tilbake Inntil videre vil de to rollene i kanalen fylles av Fran Unsworth, lederen av Newsgathering og Ceri Thomas, redaktøren for Today Programme.

Men de to nyhetslederne har altså ikke fått sparken, og finansredaktøren skriver at flere mener de to burde tre tilbake til sine oppgaver etter hvert.

Etter samtaler med kolleger skriver Peston at verken Boaden eller Mitchell ville ha gitt klarsignal til å sende Newsnights famøse program. De to var ikke del av beslutningstakerne som ga klarsignal for sendingen.

Det har også vært hevdet at Newsnight-lederne i sin tid avsto fra å grave i Jimmy Savile-saken. Peston skriver imidlertid at programredaktøren, Peter Rippon, ikke skal ha følt seg presset av de to nyhetslederne til ikke å grave i saken. Dermed kan det se ut til at de to nyhetslederne vil kunne komme tilbake, ifølge Peston.