VAKKERT OG VOLDSOMT: BBCs dokumentar Patagonia: Earth?s Secret Paradise viser hvordan lynet leker inne i en askesky etter et vulkanutbrudd. Det de ikke opplyser om i dokumentaren er at bildene er sammensatt og tatt med fire års mellomrom. Foto: BBC
VAKKERT OG VOLDSOMT: BBCs dokumentar Patagonia: Earth?s Secret Paradise viser hvordan lynet leker inne i en askesky etter et vulkanutbrudd. Det de ikke opplyser om i dokumentaren er at bildene er sammensatt og tatt med fire års mellomrom. Foto: BBCVis mer

BBC skrøyt av de spekta­kulære vulkan­bildene. Problemet er at de er falske

Innrømmer manipulasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I slutten av september kunne den britiske rikskringkasteren BBC vise sine mange millioner seere bilder av flere spektakulære vulkanutbrudd i Patagonia, et øde landskap lengst sør i Sør-Amerika.

Motivet for videosekvensen er vulkanen Calbuco som ligger på den chilenske siden av grensen med Argentina, og viser en såkalt «dirty thunderstorm» inne i askeskyen.

Det BBC derimot ikke opplyser om i selve programmet «Patagonia: Earth?s Secret Paradise», er at lynene som danser rundt og spjærer den matte og grå bakteppet faktisk er fra et helt annet vulkanutbrudd for fire år siden.

Viralt Det er tydelig at klippet har blitt populært, for på fredag la BBC ut en tweet der de skrøt av at vulkanutbruddet hadde gått viralt.

I samme åndedrag la de ut en bloggpost som tilsynelatende forklarer fenomenet «dirty thunderstorm», men det er her de kommer med innrømmelsen om at videosekvensen er manipulert.

- Vi tok timelapse-bilder av Calbuco-vulkanen tidlig i 2015, og bildene av lynet ble så lagt oppå skyene fra utbruddet. Disse bildene ble tatt av en prisvinnende chilensk fotograf ved en nærliggende vulkan, Cordón Caulle, for fire år siden. Dette utbruddet liknet veldig på det utbruddet Calbuco hadde i år, skriver programmets produsent, Tuppence Stone, i bloggposten.

The Telegraph skriver riktignok at kanalen innrømmer at dette er noe seerne burde blitt gjort oppmerksom på i det faktiske programmet.

- Vi ville vise seerne våre hvor spektakulært dette fenomenet er, og det vil være umulig å fange alt med ett kamera. Derfor har vi satt det sammen av bilder fra to vulkaner i Patagonia. Vi erkjenner dog at dette burde har vært klarere, og vi har derfor laget en bloggpost om prosessen.

Isbjørn-fusk Dette er heller ikke første gang TV-giganten har blitt fersket i juks med sine naturdokumentarer.

I serien «Den frosne planeten» viser de blant annet bilder av en isbjørnfødsel, samtidig som stemmen til den legendariske Sir David Attenborough forteller at dette foregår under snøen.

Men så er ikke tilfellet. The Telegraph skriver at isbjørnungene ble født i en dyrehage.

En av kanalens ansatte sa den gang at dette er veldig problematisk med tanke på troverdigheten.

- Dersom vi forfalsker én scene, hvem kommer da til å tro på alt det andre i programmet? Eller for den saks skyld, noe av det vi produserer?