BBC skrøyt av de spekta­kulære vulkan­bildene. Problemet er at de er falske

Innrømmer manipulasjon.

VAKKERT OG VOLDSOMT: BBCs dokumentar Patagonia: Earth?s Secret Paradise viser hvordan lynet leker inne i en askesky etter et vulkanutbrudd. Det de ikke opplyser om i dokumentaren er at bildene er sammensatt og tatt med fire års mellomrom. Foto: BBC
VAKKERT OG VOLDSOMT: BBCs dokumentar Patagonia: Earth?s Secret Paradise viser hvordan lynet leker inne i en askesky etter et vulkanutbrudd. Det de ikke opplyser om i dokumentaren er at bildene er sammensatt og tatt med fire års mellomrom. Foto: BBC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I slutten av september kunne den britiske rikskringkasteren BBC vise sine mange millioner seere bilder av flere spektakulære vulkanutbrudd i Patagonia, et øde landskap lengst sør i Sør-Amerika.

Motivet for videosekvensen er vulkanen Calbuco som ligger på den chilenske siden av grensen med Argentina, og viser en såkalt «dirty thunderstorm» inne i askeskyen.

Det BBC derimot ikke opplyser om i selve programmet «Patagonia: Earth?s Secret Paradise», er at lynene som danser rundt og spjærer den matte og grå bakteppet faktisk er fra et helt annet vulkanutbrudd for fire år siden.

Viralt Det er tydelig at klippet har blitt populært, for på fredag la BBC ut en tweet der de skrøt av at vulkanutbruddet hadde gått viralt.

I samme åndedrag la de ut en bloggpost som tilsynelatende forklarer fenomenet «dirty thunderstorm», men det er her de kommer med innrømmelsen om at videosekvensen er manipulert.- Vi tok timelapse-bilder av Calbuco-vulkanen tidlig i 2015, og bildene av lynet ble så lagt oppå skyene fra utbruddet. Disse bildene ble tatt av en prisvinnende chilensk fotograf ved en nærliggende vulkan, Cordón Caulle, for fire år siden. Dette utbruddet liknet veldig på det utbruddet Calbuco hadde i år, skriver programmets produsent, Tuppence Stone, i bloggposten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.