Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

BBC: Spiondømt russer kritisk syk etter å ha blitt utsatt for «ukjent substans»

Tilstanden til den tidligere spionen er kritisk.

FORGIFTET: Spionasjedømte Sergei Skripal har de siste årene levd i eksil i Storbritannia. Mandag ble han kritisk syk etter å ha vært i kontakt med en «ukjent substans» .FOTO: NTB Scanpix / AP Photo / Misha Japaridze
FORGIFTET: Spionasjedømte Sergei Skripal har de siste årene levd i eksil i Storbritannia. Mandag ble han kritisk syk etter å ha vært i kontakt med en «ukjent substans» .FOTO: NTB Scanpix / AP Photo / Misha Japaridze Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag meldte BBC at to personer skal ha vært i kontakt med en «ukjent substans» sør i England. Nå skriver BBC at mannen er den spionasjedømte russeren Sergei Skripal.

Eksspion
Skripal arbeidet for russisk militæretterretning fram til 1999, da han pensjonerte seg. Han arbeidet siden i russisk UD til 2003, før han gikk inn i næringslivet. I 2004 ble han pågrepet i Moskva, og i avhør innrømmet han angivelig å ha blitt rekruttert av britisk etterretning så tidlig som i 1995, ifølge NTB.

Den 66 år gamle russiske mannen ble i 2006 dømt til 13 års fengsel for å navngi russiske agenter til den britiske sikkerhetstjenesten MI6.

I 2010 var han en av fire fanger som ble frigitt av Russland som en del av en bytteavtale for ti russiske spioner som ble holdt fanget i USA. Etter dette har han oppholdt seg i eksil i Storbritannia.

Funnet sammen med datteren

BBC skriver at politiet sperret av flere steder i Wiltshire etter hendelsen mandag ettermiddag. Skripal ble funnet sammen med en kvinne på benke inne på et kjøpesenter i Salisbury. Ifølge BBC skal hun være hans 33 år gamle datter, Julia Skripal.

Begge skal da ha vært bevisstløse, skriver The Guardian.

Øyenvitnet Freya Church sier til BBC at det så ut som de to hadde fått i seg «noe veldig sterkt».

Det er foreløpig ikke kjent hva slags stoff han skal ha vært i kontakt med, men tilstanden er ifølge BBC kritisk.

- De hadde ingen synlige skader, og ble tatt til Salisbury sykehus. De blir nå behandlet for å ha vært utsatt for en «ukjent substans», og begge er i en kritisk tilstand, sier Holden.

- Vi arbeider sammen med andre sikkerhetstjenester for å finne ut hva som førte til at to personer plutselig falt bevisstløse om. Vi jobber for å finne ut om noe kriminelt har skjedd, forklarer han.

Rare håndbevegelser

Øyevitnet Freya Church så de to sittende på benken inne på kjøpesenteret. Hun sier at det så ut som at de hadde «tatt noe sterkt».

- På en benk satt det et par, en eldre mann og en yngre jente. Hun lente seg på ham, det så litt ut som at hun hadde besvimt, sier Church til BBC.

- Han så opp i luften og gjorde noen rare håndbevegelser, forteller Church.

Varsler kraftfullt svar
​Storbritannias utenriksminister Boris Johnson varsler omfattende tiltak dersom det viser seg at en statsmakt gjorde den russiske eksspionen kritisk syk.

- Skulle det komme fram bevis som indikerer at en statsmakt er ansvarlig, så vil den britiske regjeringen svare på passende og kraftfullt vis, sa Johnson.

Johnson bekreftet i Parlamentet tirsdag at det var Sergej Skripal og datteren Julia Skripal som ble funnet bevisstløse på en benk søndag, i kritisk tilstand etter å ha fått i seg et ukjent stoff.

- En tragisk situasjon
Russiske myndigheter sier de ikke har opplysninger om en eksspion som er innlagt på sykehus i England, kritisk syk etter å ha fått i seg et ukjent stoff, skriver NTB.

- Vi registrerer at en tragisk situasjon har oppstått. Men vi har ikke informasjon om hva som kan være årsaken, eller hva denne personen gjorde, sier president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov.

Peskov sier at britiske myndigheter ikke har bedt om bistand i etterforskningen som politiet har iverksatt. Peskov legger til at Moskva er klar til å samarbeide dersom britene ber om det, og at han ikke vet om Skripal fortsatt er russisk statsborger.

Minner om Litvinenko
​AP trekker paralleller til en lignende sak i 2006, da den tidligere russiske spionen Aleksandr Litvinenko døde etter å ha drukket radioaktiv te på et hotell i London.

I en rapport fra 2016 skriver en britisk dommer at Russlands president Vladimir Putin trolig hadde forhåndsgodkjent drapet på Litvinenko, som de tror ble gjennomført av to russiske agenter.

Storbritannia innførte sanksjoner mot Russland etter Litvinenko-drapet, og forholdet mellom de to landene har siden vært svært anspent.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!