BBC til krig mot iransk sensur

Kobler på to nye satellitter med nyheter på persisk.

VIL KNEBLE MEDIENE: Ayatollah Khamenei (t.h.) gjentok i dag sine beskyldninger mot vestlige land som han hevder blander seg i iransk innenrikspolitikk, men han og president Ahmadinejad har stadig større problemer med å sensurere satellittkanaler og nettjenester som Twitter og Youtube. Foto: SCANPIX
VIL KNEBLE MEDIENE: Ayatollah Khamenei (t.h.) gjentok i dag sine beskyldninger mot vestlige land som han hevder blander seg i iransk innenrikspolitikk, men han og president Ahmadinejad har stadig større problemer med å sensurere satellittkanaler og nettjenester som Twitter og Youtube. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Samtidig som både Storbritannia og USA spisset ordbruken mot Iran i kveld, prøver uavhengige medier med nye midler å trenge gjennom den iherdige sensuren i landet, både for å holde den jevne iraner oppdatert og for å få nyhetene om opprøret ut i verden.

Irans øverste leder ayatollah Seyyed Ali Hosseini Khamenei kom tidligere i dag med dårlig skjulte trusler mot de regimekritiske demonstrantene som fyller gatene i Teheran, og ga samtidig krass kritikk til blant andre Storbritannia, som ble utpekt som «det ondeste» av de vestlige landene.

Trapper opp
Iranske myndigheter har også utpekt BBC som en av de utenlandske kringkasterne som de hevder har bidratt til å piske opp den negative stemningen i Iran. Ayatollahen har beskyldt vestlige medier for å drive "psykologisk krig", og Khameneis tilhengere har gjerne båret plakater med "BBC" og et kryss over tv-stasjonens navn.

Særlig BBC Persian, en stadig mer populær persiskspråklig kanal som ble lansert i januar i år, har vært utsatt for den iranske sensuren, og sendesignalene har ifølge BBC blitt jevnlig sabotert de siste dagene.

Men nå tar den høyt respekterte britiske kringkasteren i bruk to nye satellitter i et forsøk på å nå sitt iranske publikum mens den politiske krisen stadig ser ut til å vokse, melder nyhetsbyrået AP. Via Eutelsat W2M, som iranere skal kunne nå ved en liten justering på parabolantennen, og den egyptiske satellitten Nilesat skal det nå bli lettere å få inn BBC Persian.

- Dette er en viktig periode for Iran. Vi håper at vi ved å tilby flere måter å få tilgang til BBC Persian-tv på kan gi det persisktalende publikummet nyheter, analyse og debatter med den høye kvaliteten de definitivt fortjener, sier direktør Peter Horrocks ved BBC World Service i kveld, ifølge AP.

Også sendinger fra blant andre Radio Free Europe/Radio Liberty, og de amerikanske myndighetenes Voice Of America leter nå etter myligheter for å trappe opp satellittsendingene sine.

Samtidig fortsetter både iranere og internasjonale nyhetsbyråer og medier å formidle bilder, video og nyhetsmeldinger via nettet - særlig Twitter og YouTube, men mangelen på uavhengige bekreftelser og verifisering av materialet er et tilbakevendende problem under de iranske myndighetenes sensurregime.

Sterkere ordbruk
I USA vedtok begge kamre i Kongressen i dag å fordømme både gjennomføringen av valget og de iranske myndighetenes voldelige reaksjon på de massive demonstrasjonene som har fulgt i kjølvannet.

President Barack Obama støtter uttalelsen, og kom via pressetalsmann Robert Gibbs i Det hvite hus med oppmuntrende ord til Mousavi-tilhengerne og demokratiforkjemperne.

- Jeg tror at vi definitivt er vitne til noe ekstraordinært. Jeg er ikke sikker på om noen for en ukes tid siden ville ha forventet å se de modige bildene vi nå ser, sier Gibbs ifølge Reuters.

Han gjorde det samtidig klart at Obama ikke vil gi det iranske prestestyret mulighet til å gi USA en fienderolle i krisen som nå utspiller seg innenriks.

- Vi kommer ikke til å la oss bruke som politiske fotballer i debatten som pågår i Iran. Det er mane i lederskapet der som ville ha elsket at vi ble involvert, sa talsmannen på en pressekonferanse i Det hvite hus.

Diplomatisk refs
I Storbritannia ble Irans ambassadør Rasul Movaheddian i kveld kalt inn på teppet etter Khameneis saftige gloser om britene under talen fra universitetet i Teheran tidligere på dagen.

- Vi har gjort det klart at den øverste lederens kommentarer var uakseptable og ikke basert på fakta, uttaler en talsmann for det britiske utenriksdepartementet til BBC News.

Iran svarte med å sende sin charge d'affairs - fra et lavere diplomatisk nivå - i ambassadørens sted. Den offentlige feiden er svært uvanlig, fordi Storbritannia i likhet med amerikanerne har prøvd å unngå å gi Iran billig ammunisjon til anklagene om at de store vestlige landene blander seg i interne iranske anliggende.

- I likhet med et enstemmig EU fordømmer vi voldsbruken, undertrykkelsen av media og selvsagt forsøkene på å holde folk som politiske fanger som ikke har friheten til å uttrykke sine meninger i Iran, sier statsminister Gordon Brown.

Frykter blodbad i morgen
Til tross for Ayatollahens advarsler i dag, er det planlagt en ny, omfattende pro-Mousavi-demonstrasjon midt i i Teheran i morgen.

Demonstrasjonen er erklært ulovlig, og mange frykter at Khameneis tale i dag var et klarsignal til blant andre den fryktede Basij-militsen for å slå langt voldsommere ned på protestene enn de siste tre-fire dagene, da hundretusener av grønn- og svartkledde aktivister har klart å gjennomføre massemønstringer tilsynelatende uten alvorlige sammenstøt.

Khamenei var svært klar på at den eneste måten han vil tolerere protester på er gjennom den lovlige, rettslige veien. Hvis den ikke brukes, vil han slå tilbake med strengere virkemidler, sa iranforsker i Fafo, Kjetil Selvik, til Dagbladet tidligere i dag.

- Han vil sannsynligvis bruke all den makt han trenger for å stoppe protestene, og vil helt klart bruke ordensstyrker. Han sier at «hvis de ikke bruker den lovlige veien, vil det få konsekvenser», sier Selvik.