BBC-topp trekker seg

Styreformann Gavyn Davies i BBC trekker seg fra sin stilling som følge av Hutton-rapporten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag ble statsminister Tony Blair frikjent for alle anklager om at han spritet opp informasjonen om Irak, slik BBC hevdet i en reportasjeserie i fjor. BBC siterte en sentral kilde som senere ble offentligjort. Kilden, doktor David Kelly tok så sitt liv som følge av presset mot han.

Hutton-kommisjonen som har gransket hva som skjedde konkluderte i dag med at statsminister Blair ikke indirekte var delaktig i at Kelly tok sitt eget liv. Men rapporten slo fast at Tony Blair var direkte involvert i samtaler som ledet til at doktorens navn ble knyttet til BBCs anonyme kilde.

BBC er den som kommer dårligst ut i Hutton-rapporten. Konsekvensen er at BBC-styreformann Gavyn Davies trekker seg fra vervet sitt. BBC-journalisten Andrew Gilligan var mannen som påsto at regjeringen kom med falsk informasjon om Iraks våpenprogram og våpenbeholdning. Lord Hutton mener Gilligans arbeidsmetoder ikke er gode nok. Hutton antydet i dag at Gilligan bevisst løy i sin reportasje om Irak-skandalen.

BBC sentralt får også kritikk for sin kvalitetssikring av reportasjer som publiseres. Sikringen beskrives som defekt.

GÅR AV: Reportasjen om Blair-regjeringen sminkede Irak-tilstand førte til Gavyn Davies avgang i dag.