BBC uten ære

BBC står igjen uten ære og uten sjefer etter offentliggjøringen av Hutton-rapporten. I går måtte også generaldirektør Greg Dyke ta sin hatt og gå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): På to dager har statskanalen mistet sine to toppsjefer. Styreleder Gavin Davyes valgte å gå av bare timer etter at Hutton-rapporten ble lagt fram. I går fulgte generaldirektør Greg Dyke etter. Årsaken er den kraftige kritikken i lord Huttons rapport om selvmordet til våpeneksperten David Kelly, der Hutton skriver at kanalen mangler tilstrekkelige kontrollrutiner.

- Jeg håper min avgjørelse kan bidra til at det blir satt en sluttstrek for hele saken, sa Greg Dyke da han forlot BBC.

Krisemøter i BBC

Bakteppet er et regjeringskritisk innslag på kanalen, utarbeidet av journalist Andrew Gilligan. Han mente at regjeringen hausset opp trusselen for masseødeleggelsesvåpen i Irak for å forsvare sin krigføring. Lord Hutton kom i sin rapport fram til at det ikke var grunnlag for en slik påstand. Våpenekspert David Kelly tok sitt liv etter at det ble kjent at han var journalistens kilde til innslaget. I går gikk BBC ut og beklagde innslaget overfor statsministeren.

Avgangen kom etter at Blairs tidligere mediesjef, Allastair Campbell, uttalte at de to lederne hadde gjort situasjonen verre ved at de hele tida hadde stått bak reportasjen. Selv om enkelte aviser i dag tar journalist Gilligan og BBC i forsvar, mente BBC-lederne at det var riktig å vise omverdenen at de tar kritikken på alvor.

- Det vil ikke være mulig å opprettholde BBC slik kanalen fungerer i dag, dersom vi ikke har folkets tillit, sier Greg Dyke.

- Hvitvasking

Samtidig blir rapporten til lord Hutton kritisert. Flere spørsmål forblir ubesvarte, og mange mener at regjeringen slapp for billig. - Et underlig ubalansert dokument, skriver The Independent på lederplass.

Også enkelte av Blairs egne parlamentsmedlemmer mener rapporten er så regjeringsvennlig at den får et troverdighetsproblem, skriver The Independent.

- Dette er rett og slett hvitvasking. Folk kommer ganske enkelt ikke til å tro på denne ensidige rapporten, sier Austin Mitchell til avisa.