BBC viser Muhammed-tegningene i kveld

Og EU advarer muslimske land mot Danmark-boikott.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): BBC planlegger å vise de omstridte Muhammed-tegningene fra Jyllands-Posten i kveld, melder Times Online.

Tegningene skal vises i kveldens utgave av «Newsnight» på BBC2 i et innslag om de internasjonale urolighetene som har fulgt i kjølvannet av publiseringen av tegningene.

- Allmennhetens interesse

Ledelsen i BBC uttaler at de har bestemt seg for å vise tegningene, på tross av advarsler fra muslimer, av hensynet til allmennhetens interesse.

- Vi kommer til å bruke dem ansvarsfullt og i full kontekst for å gi publikum en forståelse av de sterke følelsene denne historien har vakt.

Samtidig advarer EUs handelskommisjonær Peter Mendelson muslimske land mot å fortsette boikotten av danske varer.

- De risikerer å bryte handelslover, sier Mendelson, som likevel advarer britiske aviser mot å publisere Muhammed-tegningene, som aviser i Norge, Frankrike, Italia, Tyskland og Spania har gjort.

- Tegningene er ondsinnede og barnslige, sier handelskommisjonæren, og utdyper:

FLAGGBRENNING: Medlemmer av den religiøse gruppa Jamiat-e-Talba-e-Arabia (JTA) brenner det danske flagget og roper antidanske og -franske slagord i den pakistanske byen Multan. Foto: Scanpix
FLAGGBRENNING: Medlemmer av den religiøse gruppa Jamiat-e-Talba-e-Arabia (JTA) brenner det danske flagget og roper antidanske og -franske slagord i den pakistanske byen Multan. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg skjønner på den ene siden avisenes behov for å kjempe for ytringsfriheten. Men de vil nesten uunngåelig forårsake konflikt. Enhver viderepublisering kaster bensin på bålet, sier han.

Også EU-kommisjonens nestleder Franco Frattini uttrykker sin forståelse for reaksjonene tegningene har vakt, ifølge Jyllands-Posten.

- Jeg kan godt forstå frustrasjonen og tristheten i den muslimske verden, sier han i en pressemelding.

- Slike hendelser fremmer ikke dialogen mellom trosretninger og kulturer og bremser integreringen som medlemslandene i EU har forpliktet seg til, sier Frattini.

EU-ansatte evakuert

I Gaza ble EU-ansatte evakuert i en fei da maskerte aksjonister fra Islamsk jihad og Fatah gjennomførte en væpnet protest.

- Vi kommer til å legge dette kontoret i ruiner hvis europeiske land fortsetter med sine angrep på islam og profeten Muhammed, sier en talsmann for Yassir Arafat-brigadene.

Syria og Saudi-Arabia har allerede tilbakekalt sine ambassadører fra Danmark, og i går ble den danske ambassaden i Damaskus evakuert etter en bombetrussel.

Flere europeiske journalister har forlatt Gaza av frykt for egen sikkerhet, og Norge har stengt sitt kontor på Vestbredden.

Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen beklager at tegningene har støtt muslimer, i et intervju som sendes på Al-Arabiya i kveld.

Redaktør Carsten Juste i Jyllands-Posten har også beklaget reaksjonene tegningene har skapt, men nekter å unnskylde at avisa trykte dem.

HAR FORSTÅELSE: EU-justiskommisjonær og nestleder i kommisjonen, Franco Frattini.
HÅNER DANNEBROG: En palestinsk kvinne med barn tramper på det danske flagget i Hebron på Vestbredden.