- Be for oss

Orkanen Dorian herjer på Bahamas akkurat nå. Situasjonen betegnes som livstruende.

OKARN: Med vindstyrke over 295 km/t er orkanen Dorian den kraftigste som har truffet Bahamas noensinne. Reporter: Kristoffer Løkås. Video: CNN Vis mer

Dorian, en kategori fem-orkan, herjer akkurat nå på Bahamas. Resultatet er total ødeleggelse, ifølge NBC. Orkanen bringer med seg stormflo opptil sju meter.

- Vi står overfor en orkan vi aldri har sett maken til på Bahamas. Vær så snill, be for oss, skriver statsminister Hubert Minnis på Twitter.

Til Nassau Guardian sier han:

- Dette er antakelig den tristeste og verste dagen i mitt liv. Som lege, er jeg trent for å takle mye. Men ikke dette, sier han.

Orkanen er den kraftigste som har truffet området noensinne.

Enn så lenge er det ikke meldt at orkanen har tatt menneskeliv. Klokka 02.00 norsk tid var all elektrisitet koblet ut.

Vindkast på 322 km/t

National Hurricane Center (NHC) betegner orkanen Dorian som livstruende og ber innbyggere på Grand Bahama og Abacos om å holde seg innendørs.

Vindkastene er nå på 322 km/t og det er ventet svært høye bølger og store ødeleggelser, opplyser NHC. Tidevannet kan stige til 23 fot, sju meter, over det normale vannivået.

CNNs korrespondent på Bahamas, Patrick Oppmann, forklarer egen nettavis at det høyeste punktet på øya er på 30 fot, noe som innebærer at store deler av øya kan havne under vann.

- Dette er en storm som vil gå inn i historiebøkene, sier Oppmann.

President Donald Trump uttrykker på Twitter et ønske om at folk ber for Bahamas, og skriver at øya «blir truffet som aldri før».

- Utslettes

Vindstyrken er også den høyeste som er målt så langt nord i Atlanterhavet øst for Florida - bare én atlanterhavsorkan har vært kraftigere, ifølge The Weather Channel. Dorian deler riktignok andreplassen med tre andre orkaner.

KATASTROFETILSTANDER: Det varsles store ødeleggelser med orkanen Dorian. Foto: Ramond A. King/Reuters
KATASTROFETILSTANDER: Det varsles store ødeleggelser med orkanen Dorian. Foto: Ramond A. King/Reuters Vis mer

Flere beboere har delt videoklipp fra Abaco-øyene på Twitter.

Videoene viser tak som er flerret av, biler som ligger på taket og vann som rekker til husvinduene. Stormfloen har hevet vannstanden 6-7 meter, og i tillegg spår meteorologene over en halv meter nedbør.

Orkanforsker Phil Klotzbach ved Colorado State University bekreftet overfor The Guardian at forholdene blir katastrofale.

- Dette blir veldig, veldig ille for Bahamas. Abaco vil utslettes, sa Klotzbach.

Stålsetter seg

På USAs østkyst stålsetter de seg nå for det som kan komme deres vei. Guvernør Henry McMaster har allerede beordret evakuering flere steder i Sør-Carolina.

Beboere er evakuert til skoler, kirker og andre solide bygninger som kan gi ly i nødssituasjoner.

Flere flyplasser kommer også til å stenges i Florida mandag. Så langt er 770 avganger kansellert.

Det har vært usikkert hvordan Dorian vil bevege seg mot Florida, og om den vil treffe fastlandet eller bare bevege seg langs kysten. Likevel kan den gjøre stor skade med stormflo, styrtregn og kraftig vind.

Første del av svaret på Dorians møte med Floirda, vil komme mandag kveld eller natt til tirsdag lokal tid - tidlig tirsdag norsk tid. Georgia har også beordret evakuering.