OFFER: Den britiske skuespilleren Hugh Grant og flere av de som står ham nært ble offer for News of the Worlds obsure journalistiske metoder. Her deltar han i en mediedebatt i Manchester nord i England. Foto: Reuters/Suzanne Plunkett/Scanpix
OFFER: Den britiske skuespilleren Hugh Grant og flere av de som står ham nært ble offer for News of the Worlds obsure journalistiske metoder. Her deltar han i en mediedebatt i Manchester nord i England. Foto: Reuters/Suzanne Plunkett/ScanpixVis mer

«Be Hugh Grant om å holde kjeft for faen!»

Filmstjernens ekskjæreste ble truet av News of the World-journalister fordi han deltok i debatter om ukulturen i avisa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag startet høringen der ofrene av de omfattende etiske regelbruddene av den nå nedlagte tabloiden News of the World, fikk komme til orde og fortelle om sine opplevelser.

Dommer Brian Leveson fikk høre at artikler publisert i avisa hadde ødelagt familier, karriere og til og med drevet folk til selvmord.

«Mentalt voldtatt» Foreldrene til Madeleine McCann, som forsvant som treåring under en ferie i Portugal i 2007, skal ha vært blant ofrene for grove episoder fra pressens side.

I 2008 publiserte News of the World Kate McCanns svært personlige dagbok, som hun ikke en gang hadde latt mannen lese. McCann skal da ha følt seg «mentalt voldtatt» av avisa, ifølge The Times.

McCann-familien ble utsatt for stort press i tiden etter forsvinningen av deres datter.

- Hold kjeft for faen Den kjente skuespilleren Hugh Grant har markert seg i debatten om den britiske pressens oppførsel, og skal selv ha blitt avlyttet av News of the World.

Ekskjæresten, som også er moren til hans barn, skal ha fått trusler på telefonen mens Grant var på BBC-programmet Question Time for å diskutere kulturen i News of the World, Rupert Murdoch og den britiske pressen for øvrig.

MEDIEPRESS: Her blir foreldrene til Madeleine McCann fotografert på vei bort i bilen. Familien opplevde et stort mediepress i dagene etter at hun forsvant.

Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
MEDIEPRESS: Her blir foreldrene til Madeleine McCann fotografert på vei bort i bilen. Familien opplevde et stort mediepress i dagene etter at hun forsvant. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Advokat David Sherborne, som er bistandsadvokat for de i alt 51 ofrene, sier at hun ble truet på det groveste. Journalisten skal også ha kommet med et krav:

«- Si til Hugh Grant at han må holde kjeft for faen.»

Fikk nytt håp etter hacking Blant News of the World-skandalens mest omtalte overtramp, var da journalister hadde hacket seg inn på telefonsvareren til den drepte Milly Dowler like etter at hun forsvant, og slettet meldinger fra svareren.

Nå kommer det fram at News of the World også hadde hacket seg inn på foreldrenes telefoner for å få tilgang på bilder fra familiens siste tur før hun ble bortført og drept.

Familien fikk nytt håp om at hun kunne være i live etter at det plutselig ble mer plass for meldinger på telefonsvareren. Dette skal bare ha skjedd fordi privatetterforskeren Glenn Mulcaire, ansatt av News of the World, slettet meldinger for å få plass til nye.

- Systematisk misbruk Advokat Sherborne mener at etiske overtramp har hatt grobunn i hele den britiske pressen, spesielt tabloidpressen.

- Det har vært en systematisk, grov og dypt forankret misbruk over flere år. Dette har skjedd gjennom telefonhacking, anskaffelse av privat informasjon gjennom bedrag, utpressing av sårbare eller opportunistiske folk for å få den til å bryte sine tillitsforhold, sier Sherborne.

LEDER GRANSKNINGEN: Dommer Brian Leveson leder gransknigen av ukulturen med hacking av mobiltelefoner i den britiske pressen. Foto:   AFP/Sean Dempsey/Scanpix
LEDER GRANSKNINGEN: Dommer Brian Leveson leder gransknigen av ukulturen med hacking av mobiltelefoner i den britiske pressen. Foto: AFP/Sean Dempsey/Scanpix Vis mer
OFRE: Her går familien til den drepte Milly Dowler til et møte med den britiske statsministeren David Cameron i London. Granskningen viser at de også trolig ble ofre for såkalt telefonhacking. Foto: AFP/Ki Price/Scanpix
OFRE: Her går familien til den drepte Milly Dowler til et møte med den britiske statsministeren David Cameron i London. Granskningen viser at de også trolig ble ofre for såkalt telefonhacking. Foto: AFP/Ki Price/Scanpix Vis mer