KAN DE BYTTES? Spennende pakker under juletreet julaften.
Foto: SCANPIX
KAN DE BYTTES? Spennende pakker under juletreet julaften. Foto: SCANPIXVis mer

Be om byttekort og ta vare på kvitteringen

Julegaver gir ikke automatisk angrefrist eller bytterett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjøp av julegaver i en vanlig forretning gir ingen automatisk angrefrist eller bytterett. Disse ubehagelige fakta kan du selv oppheve ved å be om byttekort før du betaler, og ta vare på kvitteringen.

I romjula starter det årlige, store byttekaoset. Forretningenes ansatte er mentalt forberedt på at vi - kanskje lett flakkende i blikket - forklarer at «denne dessverre ikke passer». Vedkommende bak disken har hørt de fleste begrunnelser før! Og de er tålmodige deltakere i en av våre mer eller mindre velkomne etterjulstradisjoner.

Finanskrisen til tross, julesalget i år vil ligge på omtrent samme nivå som i fjor - rundt 13,5 milliarder kroner, ifølge Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH). Men ingen har sikker statistikk over verdien av de varer som havner i byttekøen.


Byttetrøbbel

Det er dessverre blitt så dagligdags å bomme ved julegavekjøp, at det er blitt sedvane å bytte varer som klær, bøker, smykker, sølvtøy, leker DVD-er og CD-er. Men regn ikke med uten videre å få byttet kroppsnært tøy som for eksempel kondomdresser.

Forbrukermyndighetene oppfordrer folk til å ha følgende i bakhodet når de kjøper presanger til andre: Det er en viss mulighet for at mottaker ønsker å bytte gaven. Be om å få lagt ved et byttekort, dersom denne ordning praktiseres av butikken.

En god idé er å skaffe en egen konvolutt hvor du kan arkivere alle kvitteringer.

En slektning eller en venn et annet sted i landet har som regel ingen kvittering å vise fram, og vet sjelden hvor varen er kjøpt. Men fortvil ikke - mange butikker pleier å være fleksible med slikt rett etter jul, så lenge butikken selv fører varen og den er ubrukt - at emballasje ikke er brutt opp og for eksempel en bok ikke bærer preg av å være lest!


Utsalgsvarer

I disse førjuls- og finansurotider opplever forbrukerne noe som ikke har vært vanlig tidligere - at butikker i desember lokker med utsalgsvarer. Vær obs på at mange forhandlere forutsetter at utsalgsvarer ikke kan byttes.

Etter jul vil de fleste oppleve at butikker kjører med store prisnedslag. Brødristeren eller barbermaskinen du kjøpte før jul, kan være priset til det halve i romjulen. I og med at du viser byttelapp eller kvittering, har du rett til å bytte vare mot vare. Og altså ikke krone mot krone.

Du kan få en tilgodelapp, men selger har rett til å sette som betingelse at lappen ikke kan brukes på utsalgsvarer.

Slik begrensning kan også gjelde gavekort. Slike kort som ofte har gyldighet tre år, kan heller ikke brukes hvor som helst og for kjøp av hva som helst.


Internett

Å kjøpe julegaver på internett, har de senere årene grepet mer og mer om seg. Og da har man angrerett, som man altså ikke har ved kjøp i vanlige butikker. Angrerett gjelder for kjøp på nettet, på postordre, ved messesalg og dør- og telefonsalg.

Ved slikt direktesalg skal det følge med et angrefristskjema, som gir deg rett til å angre innen fjorten dager. Dersom forsendelsen ikke har vedlagt et slikt skjema, har du hele tre måneder på deg for å angre.

Angreretten gir rett til penger i retur. Derimot gir ikke den sedvanebestemte bytteretten deg rett til å kreve pengene tilbake for en feilfri vare. Da har man normalt valget mellom å ta ut en vare som forretningen har, eller eventuelt å akseptere en tilgodelapp. (NTB)