Be sjefen gi deg billig PC

Gode tilbud og press fra ansatte skal lokke norske sjefer til å utstyre medarbeidere med hjemme-PC. Telenor Bedrift ligger godt an til å sikre seg storkontrakten på hjemmedata til LOs 830000 medlemmer, mens Compaq og Microsoft går sammen med IT Finans om en «PC-pakke» de håper skal gi 200000 ansatte hjemme-PC.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange store norske bedrifter har, eller arbeider med å få, avtaler som skal sikre ansatte gratis eller billig PC. Selv LO ønsker å tilby hjemme-PC til redusert pris til sine 830000 medlemmer.

Det er to hovedårsaker til at PC-produsenten Compaq, programvareleverandøren Microsoft og finansieringspartneren IT Finans tror «PC-pakka» blir neste års hit:

  • Stadig flere bedrifter - offentlige og private - erkjenner økende behov for medarbeidere som kan informasjonsteknologi (IT).
  • Finansieringen er endelig blitt fordelaktig, både for bedriften og for arbeidstakeren.

I disse dager får 13000 store og mellomstore bedrifter i Norge - samt 2000 dataforhandlere - tilbudet i posten.

- Den som vurderer å kjøpe PC til jul, bør tenke seg om to ganger - og kanskje vente. Gjennom bedriften kan du nå få den samme PC-stasjonen til halv pris. Dessuten blir utgiftene fordelt over år. Bedriften kjøper varene gjennom oss - og trekker arbeidstakerne et antall kroner måneden i tre år, sier direktør Arild Lie i IT Finans.

Totalprisen blir mindre enn halvparten av normal utsalgspris.
Regnestykket er basert på at du betaler bedriften 444 kr. måneden i PC-leie (samme beløp som månedlig avbetaling i butikk), men leieordningen gir skattefradrag - derfor blir din reelle utgift bare 110 eller 179 kroner, avhenging av om du betaler toppskatt eller ikke. Forutsetningen er at bedriften bruker sin skatteinnsparing (106 kr. i måneden) til å subsidiere din leie, fordi det er i bedriftens interesse at du utvikler deg.
- Det gjør «PC-pakka» enda billigere, sier Lie, som har funnet finansieringsløsningen etter å ha gransket norsk skattelovgivning. Den åpner for å trekke arbeidstakerne av bruttolønn - og ikke som før av nettolønn.

- Med denne kampanjen søker vi aktivt samarbeid med arbeidsgiversiden. Tidligere har dette vært en arbeids taker sak, sier Arild Lie.

Komplett utstyr

Pakka som Lie og partnerne tilbyr er en komplett multimediestasjon, koblet opp mot bedriften din slik at du kan jobbe hjemme og med muligheter for at den ansatte og andre familiemedlemmer kan bruke PC-en til spill og underholdning.

- Plug and play, sier Compaq-styreformann Jan Eigil Rydningen og administrerende direktør Ole Morten Settevik i Microsoft.

«I bakevja»

Rydningen og Settevik er ikke i tvil om at «PC-pakka» blir neste års store greie:

- Markedet for hjemme-PC-er er på 200 000 neste år. Norske bedrifter tvinges nå til å tenke offensivt på IT. Vi står i fare for å havne i bakevja. Svenskene er langt foran, danskene også. Og lenger sør har Irland og Nederland blitt store IT-nasjoner.

Ifølge Settevik og Rydningen er det i år solgt en halv million hjemme-PC-er til svenske arbeidstakere.
- Inkludert forventet salg første halvår i 1999, vil Sverige utstyre 700000 arbeidstakere med hjemme-PC på halvannet år.

Kunnskapsnasjon

Nå handler det, ifølge Settevik og Rydningen, om norske bedrifters erkjennelse og forståelse av at Norge ikke er en industrinasjon, men en kunnskapsnasjon.

- Informasjon er den store etterspørselsvaren. Allerede i dag har en rekke offensive norske bedrifter behov for mer IT-kompetanse - uten å få tak i folk. Det er ingen grunn til at Norge ikke skal bli verdensledende på IT. Men de bedriftene som ikke starter med å utstyre sine ansatte med egen hjemme-PC, vil havne i bakleksa.

- IT er navet i bedriftens hjul - ikke en av eikene. Men fortsatt kan mange ansatte i Norge ikke utnytte PC-en på kontoret. Det har å gjøre med en datavegring som vil forsvinne når man får sitte hjemme med læringsprogrammet, tror Settevik, Rydningen og Lie.