Beate (21) døde på fest

Helt uventet ble Beate Oterholt overdoseoffer. Hun døde på fest, og tilbake sitter familien og lurer på hva de gjorde galt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Larvik i midten av januar i fjor kommer Dag Bøe hjem fra jobb etter første dag på sin nye arbeidsplass. Han er oppglødd og lykkelig. Hjemme sitter hans samboer og eldste sønn. Beate, hans eldste datter, er død, forteller de. Død av en overdose.

Har skyldfølelse

- Det er klart jeg bebreider meg selv. Datteren min er død, jeg må jo ha gjort noe galt, sier Dag Bøe.

Dagbladet møter ham på vei til landsmøtet i Landsforbundet mot Stoffmisbruk. Der møter han andre som sliter med de samme problemer som han. Dårlig samvittighet, følelsen av å ikke strekke til, og å ha sviktet.

- Jeg tenker mye på den kvelden. Hva som skjedde og hva jeg kunne gjort for at det ikke skulle skje, sier han. Han skulle låst henne inne, fotfulgt henne, eller iallfall vært der mer, tatt seg mer av henne. Det er tankene etterpå.

Hva Beate gjorde de siste timene hun levde, hvem hun var sammen med og hvordan hun døde, det orker han ikke å snakke om.

- Jeg er bitter på dem som solgte henne de siste tablettene, er det eneste han vil si om den siste festen.

Tok blandingsdop

Beate Oterholt døde 15. januar 2001. Hun var på en privatfest hos venner. I løpet av kvelden fikk hun i seg hasj, kokain og beroligende tabletter. Stoffblandingen førte til at pusteorganene sluttet å virke. Hun døde av en overdose, og ble funnet hos en bekjent to dager etter festen.

Faren husker ikke når han første gang skjønte at Beate drev med stoff. Det startet med en nagende uro. Hun nektet de første gangene han spurte. Hun ville aldri finne på noe sånt, sa hun.

Men Bøe skjønte at noe var galt. Han tok kontakt med andre foreldre, politi og voksne som kjente miljøet hun vanket i. Slik ble han sikker. Det måtte han være for å få henne til å innrømme det.

- Unge er sånn. Det er ting voksne ikke har godt av å vite, mener de. Hun innrømmet det først da jeg hadde bevis, sier Dag.

Siden snakket de mye om det hun drev med, om stoffene og om hvorfor hun drev med det.

En lek med døden

- Jeg forsøkte å få henne til å innse at det var farlig. Men hun mente at jeg ikke hadde peiling. Hun og vennene var ikke rusmisbrukere, de var rusnytere, sa Beate. Og det var ikke farlig, mente hun.

Den lille byen fikk sjokk da hun døde. Vennene også. De trodde det de drev med ikke var farlig.

- Noen tror det fortsatt. De mener at Beate hadde uflaks, og at de selv har kontroll. De skjønner ikke at de leker med døden, sier Dag.

Ei vanlig jente

Beate virket også som om hun hadde kontroll. Hun sto i en klesbutikk og jobbet også litt som modell. Hun var glad i hester, og i familien sin.

- Ei helt vanlig jente. Sunn, frisk og glad i livet, sier faren.

Igjen blir han stille. Han tenker på dagene etter at hjertet hennes stanset. Han var mange ganger i kapellet og snakket til henne der hun lå i kista. Før begravelsen spikret han den igjen.

- De hammerslagene ødela meg. Lenger ned kommer jeg aldri. Det er så galt når voksne må følge barna sine til graven. Det er ikke riktig, sier Dag Bøe.

VANLIG JENTE: Beate Oterholt (21) var ei vanlig jente, sunn, frisk og glad i livet. Så døde hun av en såkalt dopcocktail 15. januar i fjor.