Beate er Oslos første homofile politimester

Samtidig med Pride-festivalen i Oslo, ble Beate Gangås utnevnt av Kongen i statsråd til ny politimester i Oslo. Hun er også den første åpne homofile politimesteren i Norge

POLITIMESTER: Beate Gangås blir ny politimester i Oslo. - Som toppleder ønsker jeg å være inkluderende, og stå for en tydelig ledelse, sier hun.
POLITIMESTER: Beate Gangås blir ny politimester i Oslo. - Som toppleder ønsker jeg å være inkluderende, og stå for en tydelig ledelse, sier hun.Vis mer

Det var ingen overraskelse at det ble Beate Gangås som fredag ble utnevnt til ny politimester i Oslo. Da søkerlista ble kjent for et par uker siden, var det få – om noen – som ikke var sikre på at nettopp Beate Gangås ville bli utnevnt til ny politimester i Oslo av Kongen i statsråd.

- Jeg gleder meg som bare det, sier Beate Gangås, som i august begynner i jobben som politimester i Oslo politidistrikt.

Hun overtar jobben etter Hans Sverre Sjøvold som for noen uker siden overtok jobben som PST-sjef.

Skal gå i Pride

Beate Gangås er homofil, og skal lørdag gå sammen med flere av de ansatte i Oslo-politiet i den store Pride-paraden i hovedstaden.

Da hun ble utnevnt som politimester første gang – som politimester i politidirektoratet – var hun den første åpne homofile som fikk jobb som politimester.

- Jeg blir nok Oslos første homofile politimester. Men ikke Norges første.

- Jeg har vært politimester både i Østfold og politidirektoratet tidligere, og jeg har ikke byttet kjæreste siden da, sier Gangås.

- Skal du gå i uniform?

- Det blir nok en PST-uniform. Vi har fått laget våre egne til paraden, sier Gangås som gleder seg til å gå i paraden sammen med sine nye kolleger.

- Det blir spennende, utfordrende og interessant. Politiet i Oslo, Asker og Bærum mange dyktige medarbeidere som jeg ser fram til å få jobbe sammen med, sier Oslos nye politimester.

PRIDE: Dagbladets reporter reagerer på hvordan folk endrer oppfatning av ham så snart de finner ut at han er sammen med en mann. Video: Emilie Rydning / Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Inkluderende

Gangås ønsker ikke å komme med noen programerklæring som ny politimester nå.

- Jeg håper på å få være med og sette mitt preg på politiet. Som toppleder ønsker jeg å være inkluderende, og stå for en tydelig ledelse, sier Gangås til Dagbladet.

Hun har juridisk embetseksamen fra Universitetet i Oslo, og hun har også studert jus ved Université Aix Marseille, i Provence i Frankrike.

Hun har en omfattende bakgrunn fra politiet. Hun var i mange år politiinspektør i Oslo politidistrikt, fram til at hun i 2001 ble utnevnt til politimester i seksjonen for organisert kriminalitet i politidirektoratet.

Da hun var i Oslo-politiet ledet Gangås blant annet seksjonen for Økonomi og påtaleseksjonen. I 2005 var Gangås konstituert som assisterende politidirektør.

Under omorganiseringen av politiet, var hun fra 2010 politimester i det som tidligere het Østfold politidistrikt.

SPEED-DATING: I hjertet av Oslo arrangerte foreningen FRI lesbisk speed-dating under Oslo Pride. Men er det egentlig noen forskjell på sjekking mellom lesbiske og heterofile? Video/reporter: Ørjan Ryland Vis mer

Norges første

I 2006 ble hun utnevnt som det første likestillings- og diskrimineringsombudet i Norge. Ombudet var en nyskapning, og ble opprettet etter en sammenslåing av Likestillingsombudet, Likestillingssenteret og Senter mot etnisk diskriminering.

Som likestillings- og diskrimineringsombud hadde Gangås blant annet ansvaret for å ta seg av rollene både som håndhever av loven og pådriver for likestilling. Samt å lede arbeidet mot diskriminering, uavhengig av grunnlaget for diskrimineringa,

De siste åra har Beate Gangås vært sjef for etterforsknings- og påtaleavdelingen i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST).

Foreldrenes politimester

Oslos nye politimester har også bred erfaring fra områdene menneskehandel, familievold og rasisme. Og hun blir ansett som en av Norges fremste eksperter på likestillingsrelaterte oppgaver angående kjønn og etnisitet.

Gangås har også vært styremedlem i Senter mot etnisk diskriminering. I en periode ledet hun også Interpols gruppe som jobbet med menneskehandel.

- Nå må jeg ringe foreldrene mine i Asker, og fortelle dem at jeg også skal være deres politimester, sier Gangås som også har bakgrunn som fotballspiller.

- Jeg gikk fra pikelaget til damelaget i Asker, men gav meg alt for tidlig, sier hun nå.

Ved siden av fotballinteressen har Beate Gangås et rykte i politiet for å være god til å danse.

- Klok person

De siste åra har Gangås jobbet tett sammen med tidligere PST-sjef og nå politidirektør Benedicte Bjørnland i PST.

– I Beate Gangås får Oslo politidistrikt en svært erfaren og målrettet leder som kan vise til gode resultater.

- Jeg har lært henne å kjenne som en klok og inkluderende person, noe som vil komme både ansatte og samarbeidspartnere til gode, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

Politidirektøren sier også at hun gleder seg til å jobbe sammen med Gangås og Oslo politidistrikt i utviklingen av politiet fremover.

Gangås tiltrer stillingen 12. august.

PRIDE: Kjendisene på Universal Music sin sommerfest snakker om Pride. En av dem brenner for det nå, men var mot Pride i starten av 20-årene sine. Reporter: Ruben Pedersen. Video: Mariann Habbestad Vis mer