DØMT: Beate Zschäpe sammen med forsvarerne Hermann Borchert (til venstre) og Mathias Grasel i retten tidligere denne måneden. Foto: Peter Kneffel / AP / NTB scanpix
DØMT: Beate Zschäpe sammen med forsvarerne Hermann Borchert (til venstre) og Mathias Grasel i retten tidligere denne måneden. Foto: Peter Kneffel / AP / NTB scanpixVis mer

Beate Zschäpe dømt for ti nynazistdrap

Tyske Beate Zschäpe ble onsdag dømt til livstid i fengsel for ti rasistisk motiverte drap etter en fem år lang rettssak mot nynazistiske NSU.

Hovedtiltalte Zschäpe antas å være det eneste gjenlevende medlemmet av nynazistcellen NSU (Nasjonalsosialistisk undergrunn). 43-åringen var tiltalt for en lang rekke rasistisk motiverte drap og angrep i Tyskland mellom 2000 og 2007.

Åtte tyrkiskfødte innvandrere, én greker og en tysk politikvinne ble skutt og drept.

En av de fire andre tiltalte i München, Ralf Wohlleben, er dømt til ti års fengsel for medvirkning ved å ha skaffet til veie et av våpnene som ble brukt til drapene.

Ungdomsstraff

En tredje medtiltalt fikk tre års fengsel for å ha vært medlem av en nynazistisk organisasjon, mens den fjerde fikk to og et halvt år for det samme. Femtemann, som var mindreårig da drapene ble begått, fikk tre års ungdomsstraff.

Politiet mener NSUs to mannlige medlemmer, Zschäpes ekskjærester Uwe Mundlos og Uwe Böhnhardt, utførte drapene før de tilsynelatende tok sine egne liv etter et mislykket bankran i 2011.

Påtalemyndigheten mener likevel at Zschäpe er fullt ut medskyldig til de ti drapene og la ned påstand om livstid i fengsel. Det innebærer 15 år bak murene, med mulighet for forlengelse dersom domfelte anses å utgjøre en trussel for samfunnet.

"Uskyldig tilskuer"

Det finnes ingen beviser som knytter Zschäpe til åstedene. Men hun var et aktiv NSU-medlem som hjalp de to mennene med å planlegge drapene, samt to bombeangrep, og hun håndterte cellens finanser, ifølge påtalemyndigheten.

De tre bodde sammen i mange år som nynazistisk undergrunnscelle, men Zschäpe hevder selv hun var en uskyldig tilskuer. Hun påstår også at hun tar avstand fra høyreekstremisme.

Selv om hun nektet for å ha kjent til drapene på forhånd, har hun tilstått at hun visste om og ga sitt samtykke til vennenes bankran. Etter at mennene døde, satte hun fyr på den siste leiligheten som NSU-trioen bodde i, og sendte en video til mediene der NSU påtok seg ansvaret for drapene.