Beatles saksøker EMI for 350 millioner

Hevder plategiganten holder tilbake royalties.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De gjenlevende Beatles-medlemmene Paul McCartney og Ringo Starr, samt arvingene etter John Lennon og George Harrison, saksøker plateselskapet EMI for 30 millioner pund, eller 350 millioner kroner.

Dette kom fram etter en gjennomgang av regnskapene i Beatles-selskapet Apple, melder BBC News.

- Ingen annen utvei

- Vi har prøvd å komme fram til enighet gjennom forhandlinger, og beklager at våre bestrebelser har vært forgjeves, sier Apple-sjef og langvarig Beatles-venn Neil Aspinall til kanalen.

- På tross av svært klare vilkår i våre kontrakter fortsetter EMI å ignorere sine forpliktelser. Apple og Beatles ser, nok en gang, ingen annen utvei enn å saksøke EMI, sier Aspinall.

Søksmålet er det siste i ei lang rekke tvister mellom Beatles og plateselskapsgiganten. Sist gang partene møttes i retten, var i 1991, da Apple og Beatles gjennom en høyesterettsdom klarte å hindre EMI i å gi ut et bokssett med to album.

Det aktuelle søksmålet har ligget og gjæret i over to år, ifølge en talskvinne for Apple.

- Ingenting å skjule

- Vi har ingen problemer med at artister ber om gjennomgang av regnskapene sine, sier en talskvinne for EMI til BBC.

- Noen ganger er det uenigheter, ikke minst om innfløkte platekontrakter. Men 99 av de 100 tilfellene som ender i mekling eller havner i retten, blir løst på en minnelig måte, sier talskvinnen.

- EMI har tilbudt seg å gå til mekling, men dessverre har Apple avvist tilbudet.

Apple er Beatles-medlemmenes eget selskap, og var i sine glansdager en paraplyorganisajon med både publiserings-, elektronikk-, film- og engrosdivisjoner; sistnevnte hadde blant annet ansvaret for fiaskoen Apple Boutique i London.

Etter at Beatles-medlemmenes forretningsmessige partnerskap ble formelt oppløst i 1975, har Apple stort sett fungert som lisensgiver for Beatles-relaterte produkter, samt hatt overoppsynet med gjenutgivelser av Beatles-innspillinger og liknende.