Bebo og Chucho - en annen historie

Hadde Ry Cooder og Wim Wenders lagt inn en tur til Sverige, kunne de ha fått med det kubanske «fram fra glemselen»-syndromets politiske side også, i skikkelse av Ramon «Bebo» Valdés (81).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1960, året etter Castros maktovertakelse, flyktet Valdés fra sønnen Jeszs (Chucho) og Cuba, og svor på at han aldri skulle vende tilbake. Han var en av øyas ledende musikere- pianist, komponist, arrangør og orkesterleder. Bebo turnerte i Europa, giftet seg svensk i 1963, spilte noen småjobber og levde i mer enn 30 år i en leilighet nord for Stockholm.

På Cuba startet sønnen Chucho- pianist og komponist som faren- bandet Irakere i 1973. Det ble en øyeblikkelig sensasjon i internasjonal jazz, men Chucho Valdés flyktet ikke og er i dag kongen på musikkhaugen på Cuba.

Og gamle pappa Bebo, hva med ham?

For noen år siden sporet Paquito D'Rivera opp «svensken», produserte CD-en «Bebo Rides Again». I disse tider høster Bebo ny og velfortjent heder for CD-en «Bebo Valdés - Recuerdos de Habana. A Portrait at 80», mens Chucho er i støtet med «Briyumba Palo Congo» (solopiano) og «Yemaya» (med Irakere).