Beboer kvalte vaktmesteren

Vaktmesteren i slutten av 50-åra var innom hospitset en liten tur på fridagen sin. I vaktrommet ble han overfalt av en av beboerne og kvalt til døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Store politistyrker og ambulansepersonell rykket ut fredag kveld til det privateide hospitset Rom AS i Oslo, men kom for seint til at tragedien kunne avverges.

- Politiet prøvde å gjenopplive offeret, men livet sto ikke til å redde. Drapet skjedde i hospitsets vaktrom hvor siktede skal ha overfalt og kvalt en 59-åring. Deretter skal han ha lagt offeret i en søppelkasse, opplyser vaktleder Trond Røgeberg ved Kriminalvakta i Oslo.
Vaktmesteren som ble kvalt til døde hadde jobbet ved hospitset i to år. Fredag hadde han fri, men var innom hospitset rundt klokka 20.00.

Fatalt angrep

Ifølge vitner Dagbladet har snakket med, angrep den 36 år gamle beboeren uten forvarsel, kastet vaktmesteren i bakken og tok kvelertak. En mann prøvde å rive beboeren bort, men klarte det ikke. 36-åringen slapp ikke taket før 59-åringen var død. Da politiet ankom stedet klokka 20.30 måtte det to politimenn til for å legge beboeren i bakken.

- 36-åringen er siktet for forsettlig drap, sier politiavdelingssjef Laila Bach til Dagbladet.
Av hospitsansatte får Dagbladet opplyst at overfallet kom som lyn fra klar himmel. Den nå drapssiktede 36-åringen var hospitsets mønsterbeboer. Av ansatte Dagbladet har snakket med blir han karakterisert som en høflig, velkledd ung mann uten rusproblemer. I ett år bodde den siktede på hospitset.
Ledelsen ved hospitset sier til Dagbladet at de mandag vil kontakte sosialkontoret for å sjekke om mannen har hatt psykiske problemer. Hvis sosialkontoret har unnlatt å varsle de ansatte ved hospitset, ser de svært alvorlig på saken. 36-åringen har i mange år bodd i Oslo, men kommer opprinnelig fra Stavanger.

Dårlig sikkerhet

Rom AS ligger noen hundre meter fra St. Hanshaugen og huser 54 beboere. Rundt 16 er narkomane, seks har alkoholproblemer og resten av beboerne er sosialklienter som ikke har annet husrom.

Stein Aståy, som er leder for Sosiale institusjoners fagforening, har lenge jobbet for å styrke sikkerheten for ansatte ved kommunale boinstitusjoner.

- Generelt sett er bemanningen veldig dårlig. Den beste sikkerheten er nok folk. På hospits bor folk som ofte er i en vanskelig livssituasjon. Og hospitsene må i større grad enn før bære byrdene etter nedbyggingen av psykiatriske institusjoner, sier fagforeningsleder Aståy til Dagbladet.
Politimesteren, Ingelin Killengreen, var på åstedet fredag kveld.

- Politimesterens tilstedeværelse var tilfeldig. Hun var ute på en ordinær runde med våre fotfolk. Da meldingen om drap kom, var hun naturligvis med, opplyser Jon Gangdal, informasjonssjef ved Oslo politikammer, til Dagbladet.

Den siktede vil bli vurdert framstilt for varetektsfengsling mandag. Ifølge det Dagbladet erfarer vil politiet be om fire uker med brev og besøksforbud.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer