Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Beboere fikk sopp på asylmottak

Klager på dårlig rengjøring ved asylmottaket i Skrolsvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Det har vært mye oppstyr rundt asylmottaket i Skrolsvik på Senja, som åpnet i desember i fjor. Nå har  smittevernoverlegen undersøkt de hygieniske forholdene ved mottaket, etter en klage på dårlig rengjøring og flere tilfeller av soppinfeksjoner.

- Vi har vært der i dag, og fant ingen graverende forhold. Men vi vil påpeke at man kan bli flinkere å lufte i hovedbygningen, både med tanke på ventilasjon og luftfuktighet. Dette gjelder også for beboernes egne rom, sier kommune- og smittevernoverlege Aslak Hovda Lien til Dagbladet.

Kritikkverdig
Forrige uke avslørte NRK Brennpunkt flere kritikkverdige forhold ved mottaket, blant annet dårlige kjøkkenforhold, manglende aktivitetstilbud og salg av matvarer fra mottaket.

I tillegg kom det fram at daglig leder er tidligere straffedømt både for økonomisk kriminalitet og vold, og driver et firma som var på konkursens rand da han fikk ja til å starte asylmottak. UDI har avvist at dette diskvalifiserer for å drive et mottak, så lenge dommene er ferdig sonet og ligger flere år tilbake i tid.

Les Dagbladets artikler fra asylmottaket i Skrolsvik her.

- Bedt om utbedringer
Regiondirektør ved UDI Nord, Bjørn Fridtfeldt, sier til Dagbladet at forholdene ved mottaket er mye bedre i dag enn det var ved oppstarten. Han vil likevel kreve enkelte utbedringer ved mottaket.

Det er UDI som har ansvaret for tilsyn ved norske asylmottak, og i tillegg til et varslet tilsyn i året kan man gjennomføre flere uanmeldte tilsyn. Det er ifølge Fridtfeldt foretatt flere tilsyn i Skrolsvik etter oppstarten.

Det er i dag nærmere hundre asylsøkere fordelt på flere bygg i det gamle kystfortet Senjehesten. I bygda er det rundt nitti innbyggere, og både bygdefolket og kommunen følte seg totalt overkjørt av UDI da mottaket åpnet for hundre plasser. Da hadde kommunen sagt ja til 30.

Flere beboere med sopp
En av beboerne ved mottaket har klaget til smittevernlegen på manglende renhold etter at flere beboere har fått soppinfeksjoner, skriver Nordlys. 10-12 av beboerne har oppsøkt lege med sopp-problemer.

- Jeg har fått en klage, og mente derfor det var riktig å undersøke forholdene, sier smittevernlegen.

I klagen hevder en beboer at det ikke blir brukt rengjøringsmidler på bad, toalett og dusj ved mottaket.
- Dette tror jeg skyldes at mens man før hadde rengjøringsmidler fritt tilgjengelig får man nå utlevert det til hver vask, sier Hovda.

Kontaktet selv smittevernlegen
Dette bekrefter daglig leder ved mottaket, Dag Olsen.

- Problemet var at det gikk ti liter grønnsåpe om dagen, og det ble brukt til alt fra gulvvask til oppvask, sier Olsen.

Han forteller at han selv kontaktet smittevernlegen etter mistanker om soppinfeksjoner hos beboere.

- Vi vil gjøre det vi får beskjed om, og ønsker å avlive et slikt rykte, sier Dag Olsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling