Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Beboere har blokkert alle innganger til Christiania

Føler seg presset av myndighetene som vil fornye fristaden.

KAMP: Myndighetene vil fornye Christiania, det vil ikke beboerene.
Foto: Ellen Henriette Suhrke / Scanpix
KAMP: Myndighetene vil fornye Christiania, det vil ikke beboerene. Foto: Ellen Henriette Suhrke / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kampen om hvem som skal bestemme Christianias framtid pågår ennå. Tidligere i år avgjorde i høyesterett i Danmark at staten skulle bestemme, men beboerene har ikke gitt seg.

Innbyggerene har blokkert alle inngangene til fristaden, alle butikker, både de lovlige og de ulovlige, er stengt.

- Under press
- Vi vil gjøre oppmerksom på at vårt Christiania er under press, står det på en løpeseddel som deles ut ved inngangene, ifølge Politiken.

Danske styresmakter har lagt fram en uviklingsplan for Christiania, som innebærer at noe av bebyggelsen skal fjernes, noen skal erstattes av nye bygninger og noe bevares og pusses opp.

- Det er en avvikling av det åpne selvforvaltende, eksperimenterende og sosialt bredt favnende Christiania, som vi kjenner, står det på løpeseddelen.

Første gang
I følge en pressetalsmann så skyldes blokkaden at beboerene føler seg presset i forbindelse med forhandlinger med myndighetene om områdets fremtid.

Dommen var den endelige avgjørelsen i en ti år lang kamp om hvem som skal styre i Cristiania.

IKKE FERDIG: Flere av Christianias beboere møtte opp foran rettslokalene i København for å få med seg dommen. De sa da at kampen ikke var over. Foto: Scanpix/AP Photo/Polfoto/Torben Stroyer
IKKE FERDIG: Flere av Christianias beboere møtte opp foran rettslokalene i København for å få med seg dommen. De sa da at kampen ikke var over. Foto: Scanpix/AP Photo/Polfoto/Torben Stroyer Vis mer

Politiet har de siste årene gjennomført flere razziaer mot hasj-salget i fristaden, og myndighetene bestemte i 2005 at nye beboere må få en spesiell godkjenning for å få adresse der.

Det er første gang i Christianias 40-årige historie at området er stengt for offentligheten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media