Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Beboerne er redde for å gå ut

Årdal mottakssenter kartlegger om det er kommet trusler etter bussdrapet.

ASYLBOLIG: Dette er huset trippeldrapsmannen bodde i sammen med andre asylsøkere. Huset ligger midt i Øvre Årdal sentrum. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
ASYLBOLIG: Dette er huset trippeldrapsmannen bodde i sammen med andre asylsøkere. Huset ligger midt i Øvre Årdal sentrum. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Beboerne er veldig redde etter det som skjedde, og er redde for å gå ut. De frykter hva som kan møte dem ute i lokalsamfunnet, sier Tor Brekke, fungerende administrerende direktør i Hero Norge, til Dagbladet.

- Naturlig med reaksjoner I dag tar Hero, som driver Årdal mottakssenter, en runde til alle de 150 asylsøkerne for å finne ut om de er blitt utsatt for trusler etter bussdrapene mandag, som krevde tre liv, og som var begått av en beboer ved senteret. 19-årige Margaret Molland Sanden fra Årdalstangen er blant ofrene.

- Det er naturlig at det blir reaksjoner etter en slik hendelse, og sinnet blir gjerne rettet mot ei bestemt gruppe. Dette er noe det må jobbes med framover, sier Brekke.

Han har ikke registrert at noen har framsatt trusler mot mottakssenteret per telefon eller e-post, og framholder at innbyggere i Årdal har uttrykt forståelse og støtte til beboerne etter knivdrapene.

- De skjønner at beboerne har det vanskelig, og mange innbyggere i Årdal har kommet med støtteerklæringer. De skjønner at det blir feil å dømme 150 personer på grunnlag av hva én mann har gjort.

Profesjonell hjelp Hero Norges fungerende administerende direktør forteller om hektiske dager etter drapene; det private selskapet har samarbeidet tett med kommunen og jobbet med å gi informasjon til beboerne. Samtidig er de sju ansatte ved mottaket ivaretatt.

- De er utsatt og har det veldig tungt. Dette var en forferdelig opplevelse for dem, sier Brekke.

Han opplyser at bedriftshelsetjenesten i dag er satt inn på mottaket for å hjelpe de sju, som holder til i et administrasjonslokale på Årdalstangen, mens de 150 beboerne er spredd utover i kommunen, i vanlige bolighus.

Ordføreren kritisk I et intervju med NTB i dag gir Årdals ordfører Arild Ingar Lægreid uttrykk for at asylmottaket ble opprettet for raskt. Kommunen stemte opprinnelig imot mottak, men ble overprøvd av Fylkesmannen i Sogn og Fjordane, og i sommer ble 150 asylsøkere bosatt i Årdal på ei uke. Mange av dem er enslige unge menn, mens ordføreren sier han var forespeilet en større andel familier.

- Det gikk fortere enn ønskelig, og enn hva som er vanlig - men jeg forstår bakgrunnen, sier Brekke til Dagbladet.

- I juli og august var det stort press på transittmottakene, som raskt ble fylt opp. På det tidspunktet dreide det seg om mange unge menn fra Eritrea, og vi må ta imot dem det er behov for å ta imot; sammensetningen er vanskelig å styre, sier han.

PREGET SAMFUNN: Årdal er sterkt preget av knivdrapene mandag. Her fra en minnemarkering i går. Foto: Sveinung Uddu Ystad / Dagbladet
PREGET SAMFUNN: Årdal er sterkt preget av knivdrapene mandag. Her fra en minnemarkering i går. Foto: Sveinung Uddu Ystad / Dagbladet Vis mer

Brekke avviser at Hero ble overkjørt av Utlendingsdirektoratet (UDI) i saken.

- Vi har samme oppgave: å skaffe innkvartering til asylsøkerne, sier han.

Hero-direktøren sier han så at antallet og sammensetningen kunne by på problemer.

- Å få 150 nye personer inn er krevende for lokalsamfunnet og kommunen, det blir en stor arbeidsmengde. Men overgangen har gått over forventning bra, sier Tor Brekke.

DRIVER MOTTAKET: Tor Brekke er fungerende administrerende direktør i Hero Norge, som driver Årdal mottakssenter. Han forteller at staben på mottaket er sterkt preget etter trippeldrapet mandag. Foto: Hero Norge
DRIVER MOTTAKET: Tor Brekke er fungerende administrerende direktør i Hero Norge, som driver Årdal mottakssenter. Han forteller at staben på mottaket er sterkt preget etter trippeldrapet mandag. Foto: Hero Norge Vis mer