Beckett bak muren

«Sov jeg, mens andre led? Sover jeg nå? I morgen, når jeg våkner, eller tror jeg våkner, hva skal jeg si om dagen i dag?» spør Vladimir i «Mens vi venter på Godot», og fangene med ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En liten jordhaug. Et tre. En vei. To menn som venter på en tredje. Den ene sitter på jordhaugen og prøver å ta av seg skoen. Han sliter lenge, gir opp og sier: «Det nytter ikke!» Så begynner skuespillet. I siste akt, siste scene sitter de to igjen alene. Godot har ikke kommet. «Skal vi gå?» sier den ene. «La oss gå,» sier den andre - og begge blir sittende urørlig.

På scener over hele verden er Samuel Becketts moderne mysteriespill «Mens vi venter på Godot» blitt oppført de siste 50 åra. Den svenske skuespilleren Jan Jönson satte det i 1980-åra opp i Kumla statsfengsel og i San Quentin-fengselet i USA, med fanger i rollene. De som spilte i San Quentin, hadde sittet i 10- 15 år, et par av dem visste de aldri ville slippe ut. I Sverige fikk han tillatelse til å ta ensemblet med på turné, og i Göteborg rømte alle unntatt Pozzo. «Så de orket ikke vente lenger?» sa Beckett da han fikk høre om det. «Dette er det beste som har skjedd stykket mitt siden det ble skrevet!»

Jan Jönson utga i 1994 boka «Stunder av verklighet. En berättelse om Kumla - San Quentin - Samuel Beckett». I februar i år fortalte han under samme tittel i to ganger halvannen time i Sveriges Radio. Seinere har han turnert med sin beretning, som da varer i fire timer. Han var i Norge, nærmere bestemt i Sandvika, i begynnelsen av mai. Jeg har aldri sett ham, men jeg har lest boka og hørt opptak fra radioversjonen. Jönson tilbrakte over ett år med fangene, slik at boka, radiooppsettingen og ganske sikkert turnéforestillingene blir som stemmer fra roller i et annet, større skuespill: «Dette stykket er min dagbok,» sa en av fangene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer