Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bedrageridom mot SOS Rasisme-dømte opphevet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lagmannsretten har opphevet dommen mot to menn fra Oslo som ble dømt for uaktsomt bedrageri i forbindelse med medlemsjukset i SOS Rasisme.

De to mennene i 20-årene ble i Haugaland tingrett i januar i fjor idømt bøter for bedrageri for kurs som aldri ble avholdt. Det var statsadvokaten som selv ba om dette utfallet under den omfattende hovedforhandlingen i SOS Rasisme-saken mot åtte andre medlemmer. Det kom da fram at det nasjonale fagorganet for kompetansepolitikk, VOX, aldri kom så langt som til å utbetale støtte for årene 2010 og 2011, skriver Haugesunds Avis.

Dermed kunne det ikke være snakk om et fullbyrdet bedrageri, slik tingretten fant de to mennene skyldig i, og som alle de åtte andre var tiltalt for, men med langt høyere beløp.

Selv om ankefristen for lengst er ute, er det likevel anledning til å anke til gunst for de domfelte. Nå fastslår Gulating lagmannsrett at vilkårene for å bli dømt for fullbyrdet bedrageri ikke foreligger for de to oslomennene.

Lagmannsretten har ennå ikke tatt stilling til anken fra de åtte andre domfelte. Statsadvokat Asbjørn Eritsland har bedt om at lagmannsretten ikke slipper saken gjennom nåløyet.

2. november i fjor, fem måneder etter at den mange måneder lange rettssaken ble avsluttet, ble de åtte tidligere ansatte og lederne i SOS Rasisme dømt for medlemsjuks og svindel med studiestøtte i perioden 2008–2011. Den tidligere lederen Kjell Gunnar Larsen ble dømt til to års fengsel, hvorav et og et halvt år ble gjort betinget. De sju andre tiltalte ble dømt til betingede fengselsstraffer fra mellom ett og et halvt år til 75 dager. Kun to av de sju fikk deler av straffen gjort ubetinget.

(NTB)