Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bedrageridømt finansmann brukte fotballtopp som stråmann. Tar villa og skjærgårdshytte i arrest

Mener finansmannen kan ha unndratt 3,9 millioner kroner i skatt.

SKJÆRGÅRDSIDYLL: I 2004 ble det kjøpt ei hytte i dette hyttefeltet i Kragerø-skjærgården. På hjemmelet og lånet sto navnet til en norsk fotballtopp. Oslo byfogdembete mener en bedrageridømt finansmann er den egentlige eieren. Nå er eiendommen tatt i arrest. Foto: Aftenposten / NTB scanpix
SKJÆRGÅRDSIDYLL: I 2004 ble det kjøpt ei hytte i dette hyttefeltet i Kragerø-skjærgården. På hjemmelet og lånet sto navnet til en norsk fotballtopp. Oslo byfogdembete mener en bedrageridømt finansmann er den egentlige eieren. Nå er eiendommen tatt i arrest. Foto: Aftenposten / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 54 år gammel mann fra Østlandet, tidligere straffedømt for bedrageri, er nok en gang i politi og skattemyndigheters søkelys.

Mannen ble i januar i år siktet av politiet i Oslo for å ha unnlatt å oppgi inntekt fra og med 2007 til og med 2014 på til sammen over 2,6 millioner kroner.

Oslo kemnerkontor har fremmet et skattekrav på over 3,9 millioner kroner mot mannen. De mener at han fra og med 2009 til og med 2015 har hatt en inntekt på til sammen 9,6 millioner kroner som ikke er meldt til skattemyndighetene og som det ikke er betalt skatt for.

Politiets etterforskning og skattemyndighetenes etterforskning går nå parallelt, men Oslo kemnerkontor har denne uka fått tillatelse til å ta arrest i over 4,1 millioner kroner i luksuriøse eiendommer de mener tilhører finansmannen.

Retten mener det er sannsynlig at mannen har mottatt over 9,6 millioner kroner fra tre forskjellige selskaper som det ikke er betalt skatt for. Arresten av eiendommene er en midlertidig avgjørelse og gjennomføres for å sikre verdier før saken behandles i retten..

Mannens advokat sier til Dagbladet at de vil anke kjennelsen, men at verken han eller hans klient har noen kommentar utover dette.

Villa og skjærgårdsidyll

Eiendommene det dreier seg om er ei hytte i den idylliske skjærgården i Kragerø og en villa i Holmenkollen på Oslo vest.

Det spesielle i saken er imidlertid at finansmannen ikke står som eier av disse eiendommene, og at han heller ikke kjøpte dem selv.

Retten mener finansmannen er den reelle eieren av eiendommen, men på hjemmelen til både hytta i Kragerø og villaen i Holmenkollen står navnet til en fotballtopp i en norsk eliteserieklubb.

Fotballtoppen har ikke besvart Dagbladets henvendelser fredag. Etter det Dagbladet kjenner til, er det ennå ikke tatt stilling til om han vil bli forfulgt strafferettslig eller av skattemyndighetene.

Finansmannen, som nå er under skattemyndighetene og politiets lupe, slo seg opp i Oslos utelivsbransje på 80-tallet. Han er tidligere dømt til sju måneders fengsel for heleri.

I tillegg ble han på begynnelsen av 2000-tallet dømt for bedrageri i en unndragelsessak. Da fikk han et erstatningskrav på 4,7 millioner kroner mot seg.

Han har vært daglig leder, styrerepresentant og eid en rekke selskaper registrert i både Norge og i utlandet opp gjennom åra.

Penger fra skatteparadis-selskap

Bakgrunnen for arresten i eiendommene er utbetalinger mannen har fått fra tre ulike selskaper hvor han anses å ha sentrale roller.

Blant annet dreier det seg om 675 486 kroner i utbetaling fra et selskap og 307 760 fra et annet selskap mellom 2009 og 2015. Finansmannen erkjenner å ikke ha innberettet skattepliktig utbytte på den største summen og for å ikke ha meldt inn skattepliktig inntekt på den minste beløpet.

Men de største overføringene har kommet fra et selskap stiftet på British Virgin Islands i 2004 av skandalefirmaet Mossack Fonseca. I Panama Papers-dokumentene kom det fram at advokatfirmaet hjalp verdens maktelite med å opprette postboksselskaper i skatteparadis.

SKATTEPARADIS: Selskapet hvor det ble overført over 8,6 millioner kroner fra, ble stiftet på det idylliske skatteparadiset British Virgin Islands i 2004. Selskapet som stiftet det, var Panama Papers-selskapet Mossack Fonseca. Overføringer herfra skal også ha gått til fotballtoppen. Foto: AP Photo/Todd VanSickle/NTB scanpix
SKATTEPARADIS: Selskapet hvor det ble overført over 8,6 millioner kroner fra, ble stiftet på det idylliske skatteparadiset British Virgin Islands i 2004. Selskapet som stiftet det, var Panama Papers-selskapet Mossack Fonseca. Overføringer herfra skal også ha gått til fotballtoppen. Foto: AP Photo/Todd VanSickle/NTB scanpix Vis mer

I det aktuelle selskapet står den norske finansmannen som såkalt «trustee», og aksjene står i hans navn. De reelle eiernes navn er imidlertid sladdet.

Det er overført over 8,6 millioner kroner fra selskapets bankkonto i Luxembourg til finansmannen, hans datter, hans samboer og til fotballtoppen. Dette skal ha gått til å dekke finansmannens private kostnader. Selv hevder finansmannen over 7 millioner var et lån og at 1,6 millioner var dekning av utgifter.

Han har ennå ikke betalt noe tilbake på lånet, som verken skattemyndighetene eller byfogden mener er reelt.

- Vi håper å få en påtaleavgjørelse i saken før sommeren, sier politiadvokat Petter Fossdal i Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt til Dagbladet om politisaken mot finansmannen. Da kan mannen få en tiltale mot seg, eller saken kan bli henlagt.

Stråmann

Huset i Holmenkollen ble kjøpt for drøyt 2,7 millioner kroner i 1999. Den nevnte fotballtoppen, som har kjent finansmannen siden 90-tallet, sto som kjøper i kontrakten og skyldner i banklånet.

Finansmannen, som nå er under etterforskning, var under konkursbehandling og fikk ikke tatt opp lån og kunne heller ikke stå som eier av bolig uten at eiendommen ville bli tatt beslag i.

VILLASTRØK: Det nasjonale skianlegget Holmenkollen er omkranset av villastrøk. Boligen det vil bli tatt arrest i, ligger få minutters kjøretur fra hoppbakken.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
VILLASTRØK: Det nasjonale skianlegget Holmenkollen er omkranset av villastrøk. Boligen det vil bli tatt arrest i, ligger få minutters kjøretur fra hoppbakken. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Det samme var tilfellet da hytta i Kragerø ble kjøpt i juli 2004 for drøyt 2,5 millioner kroner. Retten mener finansmannen igjen ba fotballtoppen om hjelp for å kjøpe eiendom. Det ble tatt opp et lån på to millioner kroner i fotballtoppens navn, mens det ble spyttet inn 570 000 kroner i egenkapital.

Oslo byfogdembete er enig med skattemyndighetene om at den reelle eieren av eiendommene er finansmannen, ikke fotballtoppen.

De mener formålet med kjøpene var å skaffe mannen hus og hytte. Årsaken til at eiendommene ikke ble kjøpt i hans navn, var bare å forhindre at eiendommene ble beslaglagt av konkursboet, heter det i kjennelsen.

Finansiert i selskap

Fotballtoppen har ikke disponert eiendommene, kanskje med unntak av hytta. Han har heller ikke hatt nøkkel til noen av eiendommene, ifølge rettens kjennelse.

Retten mener deretter finansmannen har betalt fotballtoppen ved hjelp av kontantuttak i egne selskaper, overføringer fra bank og aksjeposter i et selskap verdstatt til 2,7 millioner kroner. Retten mener blant annet disse overføringene er nedbetaling av eiendommene.

Overføringene skal blant annet ha kommet via selskapet som ble stiftet i skatteparadiset British Virgin Islands.

Fotballtoppen og finansmannen har begge forklart at finansmannen skulle leie eiendommene, men det ble aldri opprettet noen leiekontrakt.

Retten skriver blant annet «at en motivasjon for en slik ordning kan være å unngå at den reelle eierens kreditorer tar beslag i formuesgodet».

Oslo kemnerkontor opplyser til Dagbladet at de ikke kan kommentere saken på grunn av taushetsplikten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media