Bedrageridømt taxieier tilbake til rettssalen

Torsdag er den bedrageridømte Mohammed Aslam (38) tilbake i rettssalen. Denne gangen må han møte for å svare på tiltalen om omfattende skattesvik og momsunndragelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Aslam er også tiltalt for å ha misbrukt identiteten til en annen person for blant annet å få banklån. I alt omfatter hans tidligere dom og den nye tiltalen svindel for rundt 100 millioner kroner.

Aslam, som fikk tilnavnet «Lille-Røkke» fordi han alltid hadde så mye kontanter på seg, soner for tiden en dom fra 2008 på to år i Kongsvinger fengsel. Han eide en rekke drosjer i Oslo, og er i flere omganger blitt siktet for økonomisk kriminalitet.

Det er satt av tre dager til saken, som starter torsdag 3. januar i Oslo tingrett. Dommer er Stian Bones.

Ferdig etterforsket Politiadvokat Ragnvald Brekke ved finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt fører saken for påtalemyndigheten. I forkant har politiet gjennomgått bevismateriale fra hele hans drosjevirksomhet.

Forholdene han nå skal må svare for i retten, strekker seg fra 2003 til 2007. Fra 2003 til 2005 unnlot han å oppgi 21,7 millioner kroner i lønns- og trekkoppgaver for sine sjåfører til ligningsmyndighetene. Videre unnlot han å oppgi merverdiavgift for rundt 1,7 millioner kroner, mener påtalemyndigheten.

Et eget punkt gjelder grovt bedrageri av et løyve som tilhørte en annen drosjeeier, som skal ha bedt Aslam om å levere det inn. I stedet skal han ifølge tiltalen ha utgitt seg for å være eieren i et brev til løyvemyndighetene, og underskrevet falskt med mannens signatur.

Senere skal han ha fått en bank til å gi ham et lån på nær 400.000 kroner ved å forfalske den andre drosjeeierens underskrift også på lånedokumentene. Lånet benyttet han til å kjøpe en bil i den andres navn til bruk i drosjenæringen, heter det i tiltalen.

Innrømmer skyld Ifølge forsvarer Torkjell Solbø, som har bistått Aslam i rundt to år, erkjenner klienten straffskyld for manglende regnskapsføring og skatteinnberetning.

- Men han stiller seg uforstående til identitetssaken, og han har en god forklaring på hvorfor ting er som de er, sier Solbø til NTB.

Politiet har antydet at Aslam kan få strafferabatt dersom han innrømmer skyld, men han vil ifølge forsvareren uansett få mellom ett og et halvt og to års fengsel.

- Alt denne saken omhandler, skjedde før saken han allerede er dømt for, så jeg vil hevde at denne saken kunne gått samtidig som den andre, sier Solbø. Han vil legge ned påstand om at han må bli dømt så mildt som mulig på bakgrunn av dette.

Rømte til Pakistan Den 38 år gamle pakistanskfødte Aslam ble dømt i Oslo tingrett i januar 2008, men rømte til Pakistan før soningen skulle starte.

Siden våren 2009 avtalte han flere ganger å komme tilbake til Norge for å sone. Den siste avtalen var at han skulle reise frivillig til Norge med ankomst lørdag 10. april 2010. Men han kom ikke, og ble etterlyst internasjonalt.

- Avtalen ble ikke overholdt, og politiet etterlyste ham med tanke på senere utlevering fra Pakistan til Norge, sa politiadvokat Brekke da.

I Pakistan drev Aslam et pengevekslingskontor i Punjab. Der ble han pågrepet i fjor høst og fulgt hjem til Norge av to sivilkledde politimenn.

Utsendelsen ble betegnet som et gjennombrudd, i og med at Norge ikke har noen utleveringsavtale med Pakistan.

Mohammed Aslam ble tatt i forbindelse med at til sammen 300 drosjeeierne og noen sjåfører ble anmeldt av skatteetaten for svindel.
(NTB)

Mohammed Aslam

* Har fått kallenavnet «Lille-Røkke».

* Ble dømt til to års fengsel i 2008 for drosjesvindel i Oslo

* Før dommen falt, reiste han til hjemlandet Pakistan, der han ble pågrepet høsten 2011.

* 3. januar må han igjen møte i retten, tiltalt for omfattende skattesvik, momsunndragelse og ID-tyveri.
(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer