Bedrageridømte Maria (53) jages igjen

Anmeldt av Oslo-biskopen. Opptrer som lege og kreftsyk.

BEDRAGERIDØMT: Maria Kristoffersen har vært svært aktiv i det siste og politiets bunke med anmeldelser vokser. Dette tidligere upubliserte bildet er fra juni 2005. FOTO: PRIVAT
BEDRAGERIDØMT: Maria Kristoffersen har vært svært aktiv i det siste og politiets bunke med anmeldelser vokser. Dette tidligere upubliserte bildet er fra juni 2005. FOTO: PRIVAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Disse sjeldne bildene av bedrageri Maria Kristoffersen (53) ble tatt i juni 2005.  

Restauratør og restauranteier Helene Jahren på Gamle Tårnhuset Restaurant på Kolbotn ble i april i fjor lurt til å ta i mot bestilling på bryllup til 45 personer fra doktor Madeleine Larsen på Ullevål universitetssykehus.  

Der fantes ingen lege med det navnet, det oppgitte mobilnummeret tilhørte en ukjent adressat på Svalbard. Madeleine Larsen er ett av kvinnens mest brukte falske navn.  

Taust om sakshaugen Den siste tiden vet Dagbladet attelefoner er sporet tilbake til et slott i Danmark, til forretninger i Bogstadveien og telefonbokser på Grønland i Oslo. Fredag leverte Oslo bispedømmeråd inn politianmeldelser for pengelureri og trusler mot prester og andre ansatte i fire menigheter i Oslo — seinest Frogner og Lambertseter.

Dagbladet vet at saksmappen som Oslo politidistrikt etterforsker er mye større, men både politiet og ofrene vil si minst mulig nå av hensyn til etterforskningen.  

Men både kirken i Oslo og eierne av restauranter som Gamle Tårnhuset og Brasserie France støtter at Dagbladet går ut med bilde og identitet.  
Bedrageridømt Etter den forrige dommen i Oslo tingrett i 2007, greide hun å overbevise både Kriminalomsorgen og sin advokat Sigmund Øien om at et år med psykoterapeutisk behandling i Sverige hadde gjort henne til et nytt og bedre menneske.  

ALVORLIG:  Også dette bildet av bedrageridømte og bedragerianmeldte Maria Kristoffersen er tatt i juni 2005. FOTO: PRIVAT.
ALVORLIG: Også dette bildet av bedrageridømte og bedragerianmeldte Maria Kristoffersen er tatt i juni 2005. FOTO: PRIVAT. Vis mer

- Tiltaltes personlighetsforstyrrelse kan være korrigerbar med psykoterapi, konluderte Oslo tingrett i september 2007.

Hun ble dømt for falsk anmeldelse, 14 grove bedragerier, to forsøk på utpressing, tre tilfeller av ærekrenkelser og fire tilfeller av hensynsløs opptreden. Retten kom til at to år i fengsel kunne reduseres til ett, hvis hun gikk til psykoterapeut.

Inger Marie først Nå kan nettet være i ferd med å snøre seg igjen rundt Maria Kristoffersen etter en hyperaktiv periode i Oslo-området pluss Sverige og Danmark.

Hun vokste opp på Toten som Inger Marie Lerke. Før den siste rettssaken i 2007 hadde hun offisielt skiftet navn til Maria Kristoffersen.
 

- Jeg har ikke hørt noe annet enn at det er det offisielle navnet fortsatt, sier advokat Sigmund Øien til Dagbladet. Fredag ettermiddag hadde han ikke hørt fra sin gamle klient siden i fjor høst.  Han bekrefter at han har fått flere henvendelser fra andre den siste tiden om kvinnen.

Mange navn Madeleine Larsen/Larsson, Vigdis Olsen, Mia Olsen, Madeleine Johansson, Signe Marie Selmer, Maria Magdalena Selmer og Maria Madeleine Larsen er navn som går igjen.

Hun har utgitt seg for å være lege eller sykepleier som har glemt igjen kort og lommebok i bilen til sønnen.

Dette ble hun dømt for i 2007:

31. august 2007 ble Maria Kristoffersen dømt i Oslo tingrett for falsk anmeldelse, 14 grove bedragerier, to forsøk på utpressing, tre tilfeller av ærekrenkelser og fire tilfeller av hensynsløs opptreden. Straff: ett år i fengsel, ett års behandling hos psykoterapeut og ett års betinget fengsel.

Noen av punktene hun ble kjent skyldig i:
Hirtshals, Danmark: lurte en dansk prest til å betale husleie og være sjåfør i forbindelse med nær forestående begravelse av sønnen. Dømt til å betale prestekontoret 2 300 kroner for feilaktig bestilt begravelse.
Arendal: Forledet en kvinne i en frisørsalong til å låne 300 kroner til bussbillett til Oslo fordi hun hadde svulst i ryggen og skulle opereres dagen etter.
Lillehammer: fikk utlevert klær for 2 365 kroner i en forretning under dekke av at hun jobbet på sykehuset og skulle låne med klære til en pasient.
Oslo: Forledet en kvinne på Bakeri Samson på Egertorget til å låne bort 850 kroner pluss 39 kroner for mat og drikke under dekke av at lommebok og Visa-kort til i sønnens bil på vei til Gøteborg.

Kilde: Dom, Oslo tingrett

Flere forteller at hun oppgir å ha en tragisk krefthistorie, og at sønnen nettopp er død.

INGEN KOM:  Dr. Madeleine Larsen ved Ullevål universitetssykehus lånte 500 kroner til toget og bestilte bryllupsselskap til 45 gjester. Ingen dukket opp hos restauratør og medeier Helene Jahren ved Gamle Tårnhuset Restaurant på Kolbotn. FOTO: TORBJØRN BERG/DAGBLADET.
INGEN KOM: Dr. Madeleine Larsen ved Ullevål universitetssykehus lånte 500 kroner til toget og bestilte bryllupsselskap til 45 gjester. Ingen dukket opp hos restauratør og medeier Helene Jahren ved Gamle Tårnhuset Restaurant på Kolbotn. FOTO: TORBJØRN BERG/DAGBLADET. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer