MÅTTE SLÅ SELSKAPET KONKURS: Asger Jensby er bosatt på Kongsvinger. Han var styreleder i det danske selskapet som er rundlurt av sin egen direktør. Foto: Kim Agersten/POLFOTO/STELLA
MÅTTE SLÅ SELSKAPET KONKURS: Asger Jensby er bosatt på Kongsvinger. Han var styreleder i det danske selskapet som er rundlurt av sin egen direktør. Foto: Kim Agersten/POLFOTO/STELLAVis mer

Bedragerimistenkt norskfødt direktør rømte fra kona i Dubai

Skrøt på seg falsk doktorgrad og lurte 600 millioner kroner fra Tom Nordlie-investor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Danske IT Factory gikk i går konkurs.

Det er ikke snakk om noen vanlig konkurs.

Selskapets direktør, Stein Bagger, som er født i Norge og oppvokst i Danmark, er etterlyst, etter at han kona meldte ham savnet da han forsvant fra Dubai.

Familien er nå bekymret for ham, og de vet ikke hvor han er.

Det siste sporet etter ham er at passet hans ble registrert da han dro fra Abu Dhabi torsdag i forrige uke.

- Det er foretatt bedrageri for minst 500 millioner kroner, og vår direktør Stein Bagger har forsvunnet. Vi vet ikke hvor han er, sa IT Factorys styreformann Asger Jensby på en pressekonferanse i København mandag.

500 millioner danske kroner tilsvarer omtrent 610 millioner norske kroner.

Sikret Nordlie til Kongsvinger

Danske Jensby er bosatt i Kongsvinger, er gift med en norsk kvinne og har bygget en stor luksusvilla i utkanten av den lille hedmarksbyen. Området han har slått seg ned i kalles nå på humoristisk vis «Rikåsen» på folkemunne.

Jensby har gått inn fotballklubben KIL som investor, og danskens penger var avgjørende for at klubben kunne forlenge kontrakten med Tom Nordlie.

IT Factory har framstått som en suksesshistorie. Fra 2006 til 2007 økte de bruttoomsetningen fra 336 millioner kroner til 845 millioner.

Danske Computerworld kåret selskapet til Danmarks beste IT-virksomhet i 2008.

Men etter kåringen fikk Computerworld tips fra flere lesere om at alt ikke var som det skulle i selskapet, og de begynte en nøyere granskning. De fikk også mistanke om at noe var galt.

Mandag var det klart at det var noe veldig galt.

— Vi har avslørt en mann vi trodde vi kunne stole på, sa Jensby pressekonferansen.

En av Baggers forretningsforbindelser skal ha blitt utsatt for grov vold for få dager siden, og Jensby har nå livvakt, melder Børsen og Politiken.

Hadde hemmelig kontor
Den forsvunne direktøren hadde et hemmelig kontor på et hotell nær IT Factorys hovedkvarter, og på dette kontoret er det funnet dokumenter som viste at store verdier var forsvunnet fra selskapet.

Bagger skal ha lurt sitt eget og andres selskaper på denne måten, ifølge de danske avisene Politiken og Børsen:

Han drev det som beskrives som en leasing-karusell.

I et tilfelle solgte et utenlandsk selskap som var styrt av Bagger fiktivt utstyr til IT Factory for 51 millioner danske kroner.

Utstyret fantes altså ikke.

Men fakturaene og avtalene mellom selskapet og IT Factory var så overbevisende at et reelt og eksisterende leasingfirma ville overta gjelden på 51 millioner for utstyret.

Utstyret ble deretter lånt tilbake igjen til IT Factory, mot at gjelda skulle betales igjen i løpet av 36 måneder.

Da avtalen med IT Factory var undertegnet — Bagger forfalsket Jensbys underskrifter — ble de 51 millionene overført til det utenlandske selskapet.

Baggers utenlandske selskap kjøpte så varer som trolig ikke eksisterer for 20 millioner danske kroner av IT Factory, men satt altså igjen med 31 millioner.

Det er funnet en rekke lignende kontrakter på Baggers hemmelige kontor.

Knyttes til bedrageridømte svensker
Bagger knyttes til to bedrageridømte svenske forretningsfolk, skriver Computerworld. Han har tidligere sagt følgende om de to svenskene:

- Vi bruker ikke mye energi på å finne ut om en ansatt eller en i eierkretsen har vært involvert i noe. Det som er interessant for oss er at de betaler regningene.

IT Factory skulle kanskje sjekket bakgrunnen til sin egen direktør litt bedre.

Berlingske Tidendes IT-blogger Dorte Toft har tidligere stilt spørsmål ved Baggers doktorgrad. Han har oppgitt å ha tatt den ved et universitet som ikke ser ut til å eksistere i virkeligheten.

Psykolog Renate Sommerstad mener Bagger kan være psykopat.

- Det er mye som tyder på at han har psykopatiske trekk. Han har oppført seg motstridende, på den ene siden smilende og imøtekommende, på den andre siden har han gjemt på hemmeligheter om firmaets økonomiske krise, sier hun til Computerworld.

Eier IT-imperium

Kurt Asle Arvesens Team CSC-Saxo Bank mister millioner i sponsorstøtte som følge av konkursen.

1. divisjonsklubben KIL frykter ikke for Jensby-millionene, fordi han er involvert i klubben personlig og ikke gjennom selskapet.

Men Jensby har utvilsomt tapt store summer på konkursen, og IT-imperiumet hans beskrives nå nærmest som vaklende i danske medier.

ETTERLYST: Stein Bagger forlot kona i Dubai. Foto: POLFOTO/STELLA PICTURES
ETTERLYST: Stein Bagger forlot kona i Dubai. Foto: POLFOTO/STELLA PICTURES Vis mer