Bedragerisiktet biskop lover å hjelpe politiet

- Vi er svært ulykkelige for situasjonen som har oppstått

SIKTET FOR GROVT BEDRAGERI:  I dag morges banket politiet på døra til Oslo katolske bispedømme og biskop Bernt Eidsvig. Både kirken og biskopen er nå siktet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SIKTET FOR GROVT BEDRAGERI: I dag morges banket politiet på døra til Oslo katolske bispedømme og biskop Bernt Eidsvig. Både kirken og biskopen er nå siktet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morges banket politiet på døra til Oslo katolske bispedømme og biskop Bernt Eidsvig. Både kirken og biskopen er nå siktet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner.

Bispedømmet håndterer det sentrale medlemsregisteret til Den katolske kirke i Norge.

Etter at Dagbladet i en serie artikler har avdekket at kirka over år har registrert intetanende personer som medlemmer, og mottatt offentlig støtte på bakgrunn av oppblåste medlemstall, besluttet Fylkesmannen i Oslo og Akershus i november å åpne tilsynssak.

En ansatt i kirken har selv levert inn anmeldelse om det denne mener er mulige straffbare forhold.

I en pressemesselding fra Oslo katolske bispedømme uttaler biskop Bernt Eidsvig følgende:

- Ledelse og stab i Oslo katolske bispedømme er svært ulykkelige for situasjonen som har oppstått, og vi gjør vårt ytterste for å gi politiet all den informasjonen de trenger. Vår hensikt har aldri vært å registrere noen mot deres vilje eller å motta støtte for ikke-katolikker. Vi er i innspurten av et grundig opprydningsarbeid for å sikre at våre medlemsregistre er korrekte, i tråd med fylkesmannens pålegg.

- Vi ser positivt på at politiet setter inn store ressurser i denne saken slik at en avklaring forhåpentligvis kan komme raskt, avslutter han.

I en melding til de troende skriver han:

«Jeg må med tungt hjerte meddele at Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt i dag, torsdag 26. februar, fant det nødvendig å gjennomføre en ransakelse av bispedømmets lokaler i Akersveien 5. Bakgrunnen for dette er den pågående medlemsregisteringssaken i bispedømmet. Politiet har i dag foretatt avhør av flere personer tilknyttet Oslo katolske bispedømme, inkludert meg selv. Jeg ønsker å forsikre dere om at vi gjør alt som står i vår makt for å samarbeide med etterforskningen. Denne saken er en stor belastning for bispedømmets administrasjon og for meg selv - men ikke minst for dere troende, som nå belastes med noe dere ikke har ansvar for. Dette gjør meg ondt. Vit at dere er i mine tanker og bønner i denne vanskelige tid. Be også for meg.»