Bedragerisiktet hadde nok en aksjekubb

Per Sten Andersen, som er siktet for bedrageri og underslag i hundremillionersklassen i aksjeklubben TA-Invest, hadde nok en aksjeklubb.

- MILLIONBEDRAGERI: Fra denne bygningen, som også huser Latvias ambassade, styrte Per Sten Andersen (69) og Eva-Karin Haugen (51) aksjeklubben TA-Invest. Foto: Geir Bølstad
- MILLIONBEDRAGERI: Fra denne bygningen, som også huser Latvias ambassade, styrte Per Sten Andersen (69) og Eva-Karin Haugen (51) aksjeklubben TA-Invest. Foto: Geir BølstadVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Per Sten Andersen ble i dag varetektsfengslet sammen med sin samboer Eva-Karin Haugen for bedrageri og grovt underslag fra Aksjespareklubben TA-invest, der de skal ha rotet bort eller underslått sparepengene til 300 medlemmer - rundt 500 millioner kroner.

Men Per Sten Andersen har i løpet av tiden som leder av Aksjespareklubben TA-invest, også vært leder for en annen aksjespareklubb.

Hadde oljeaksjer
I en ikke datert aksjonærliste for Det Norske Oljeselskap (DNO) står Per Sten Andersen som ansvarlig for aksjespareklubben R-58.

Aksjespareklubben R-58, ved Per Sten Andersen, hadde ifølge lista 30000 aksjer i DNO.

Men ingen Dagbladet har snakket med som har ettergått Per Sten Andersen og Eva-Karin Haugens verdier, har funnet spor etter den mystiske aksjespareklubben.

Aksjespareklubben R-58 skal også ha hatt eierposter i oljeselskapet Petrolia Drilling i 2005.

Satset tungt
En sak som skal stamme fra nettstedet imarkedet.no, som er sakset på børsforumet stocktalk.no i april 2005, omhandler blant annet at flere aksjespareklubber har kjøpt seg opp i oljeselskapet Petrolia Drilling.

Blant dem R-58 - og den nå famøse skandaleklubben TA-Invest.

«Aksjespareklubben R-58 satser tyngst og har kjøpt 5 millioner aksjer i selskapet, mens aksjeklubbene TA-invest I og ATH har plukket opp 3 millioner aksjer hver i forrige uke.», heter det i saken.

Helt ukjent
Advokat Camilla Wahl, som det siste halve året har jaktet verdier i TA-Invest og hos Per Sten Andersen og Eva-Karin Haugen, har ikke hørt om aksjespareklubben R-58.

- Det selskapsnavnet er nytt for meg, men jeg er kjent med at TA-Invest hadde aksjer i Petrolia Drilling, sier Wahl til Dagbladet.

Advokat Marianne Darre-Næss hos advokatfirmaet Staff, som representerer Haugen, har ikke hørt om R-58.

Seksjonssjef Geir Holen i Kredittilsynet kjente ikke til R-58 med da Dagbladet forela han denne opplysningen fra DNOs aksjonærliste i ettermiddag.

Kjenner ikke omfanget
-Aksjespareklubber er ikke registrert som noe stort problemområde i Kredittilsynet. Men vi må erkjenne at vi ikke sitter på opplysninger om omfanget av slike saker, sier Holen.

I forarbeidene til verdipapirfondloven blir aksjespareklubber nevnt som illustrasjon på hva som faller utenfor lovens virkeområde. I 2004 behandlet Oslo tingrett en sak med paralleller til TA-Invest - den såkalte Geminy-saken.

Retten slo fast at Geminy ikke trengte konsesjon fordi det var en snever krets av deltakere. Men loven sier ikke noe eksakt om hvor stor "en snever krets" kan være før det er nødvendig med konsesjon.

VARETEKTSFENGSLET: Advokat Trygve Staff representerer Per Sten Andersen i saken. Andersen og samboeren ble i går varetektsfengslet  fram til 8. mai. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX .
VARETEKTSFENGSLET: Advokat Trygve Staff representerer Per Sten Andersen i saken. Andersen og samboeren ble i går varetektsfengslet fram til 8. mai. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX . Vis mer