Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bedragerisiktet økonomisjef skulle rydde opp i medlemsrotet - biskopen tok ham av saken etter intern protest

Flere peker på økonomisjefen som sentral i saken.

UNDER ETTERFORSKNING: Her går to politietterforskere inn i boligen til den bedragerisiktede økonomisjefen i Oslo katolske bispedømme. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet
UNDER ETTERFORSKNING: Her går to politietterforskere inn i boligen til den bedragerisiktede økonomisjefen i Oslo katolske bispedømme. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den bedragerisiktede økonomisjefen i Oslo katolske bispedømme (OKB) har gjentatte ganger avvist overfor Dagbladet at han har noe med registreringssaken å gjøre. Flere kilder Dagbladet har snakket med, hevder imidlertid det motsatte: At han har vært sentral, i en praktisk og operativ rolle.

Og da biskopen 7. desember i fjor mottok et varsel fra sin egen jurist, dreide det seg i stor grad om nettopp økonomisjefens ansvar:

«Dette varslet gjelder mulige brudd på Personopplysningsloven, mulige brudd på Lov om trudomssamfunn og ymist anna, samt ledelsen av den pågående prosessen med registreringsrutiner ledet av Økonomen i Bispedømmet. (...) Ettersom dette varselet gjelder økonomens ansvar for medlemsregistrering i OKB, samt økonomens ledelse av den pågående prosess, ser jeg det som naturlig å varsle til hans leder, Biskopen.»

Ble vraket som ryddesjef Dagbladet er kjent med at da Fylkesmannen i Oslo og Akershus i høst påla bispedømmet å rydde opp i medlemsregisteret, ble økonomisjefen utpekt av biskop Bernt Eidsvig til å lede dette arbeidet. I varslet fra bispedømmets egen jurist, blir det problematisert:

«Dersom det konkluderes med at det enten er Biskopen eller Økonomen som er ansvarlig for innsamling av personopplysninger og søknadene for statsstøtte, må det vurderes hvem som kan foreta den pågående opprydningsprosessen. Det vil ikke være tilstrekkelig at de som har vært ansvarlige for ulovlig innsamling og oppbevaring av personopplysninger, samt grunnlaget for statsstøtten, nå skal lede arbeidet med å rydde opp i rutiner og kontakte (feil)registrerte katolikker.»

I en e-post fra en annen OKB-ansatt til Fylkesmannen, som Dagbladet har omtalt tidligere, går det fram at protesten vant fram:

«Den pågående medlemsaksjonen ble også iverksatt av økonomisjefen, som først etter at vår jurist påpekte det uholdbare i at vedkommende som var ansvarlig også skulle stå som sjef for opprydningen, ble erstattet av en annen.»

Flere kilder bekrefter også dette hendelsesforløpet overfor Dagbladet. Det var biskopen selv som tok økonomisjefen av saken.

I den nevnte e-posten heter det også at økonomisjefen så seint som 1. mars 2014 «ansatte en person sentralt som skulle drive kun med medlemsregistrering».

- Min klient ønsker ikke å kommentere sakens detaljer i media, men vil fortsette å forklare seg om dette til politiet og samarbeide med dem, sier økonomisjefens advokat, Anne Christine Stoltz, til Dagbladet.
  Bedragerisiktet Nå er bispedømmet, biskopen og økonomisjefen siktet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner, penger politiet mistenker bispedømmet har mottatt som offentlig støtte på bakgrunn av oppblåste medlemstall. Dagbladet har gjennom en rekke artikler avslørt at trossamfunnet har ført inn tusenvis av intetanende personer i sitt medlemsregister. Bispedømmet forvalter medlemslista til hele Den katolske kirke i Norge. Alle de siktede avviser straffskyld.

- Foreløpig vil ikke politiet kommentere noen rollefordeling i det som har skjedd. Det  er en del av etterforskning, sier politiadvokat Kristin Rusdal til Dagbladet.

RAZZIA: Torsdag tok politiet seg inn i lokalene til Oslo katolske bispedømme, som ligger like bak St. Olav domkirke i Oslo. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Foto: John T. Pedersen /Dagbladet
RAZZIA: Torsdag tok politiet seg inn i lokalene til Oslo katolske bispedømme, som ligger like bak St. Olav domkirke i Oslo. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Foto: John T. Pedersen /Dagbladet Vis mer

I et intervju med Dagbladet tidligere denne uka sa biskopen at medlemsføringen av intetanende personer ikke var beordret av ham:

- Det er ikke en praksis som er organisert ved et dekret fra dette huset. Jeg vil si: Det er en uholdbar praksis.

På spørsmål om vedkommende som da står bak kan ha gjort noe straffbart, svarte han:

- Jeg vil ikke spekulere i straffbare handlinger. Jeg er ikke jurist, i hvert fall ikke dommer.

Det som imidlertid er på det reine, er at biskopen visste om praksisen allerede i 2012, og i 2013 fattet Norsk katolsk bisperåd vedtak om å stanse den - uten at så skjedde. Dette har biskopen beklaget. I det samme intervjuet understreket også biskopen at det øverste ansvaret var hans:

-  Når man er ansvarlig, så er man det. Jeg vil ikke nyansere det på dette tidspunktet, sa han onsdag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!