Bedragerisiktet Oppland-mann pågrepet på Gardermoen da han var på vei til Hongkong

Mannen har hevdet han har to milliarder euro på konto i England.

VARETEKTSFENGSLET: Mannen fra Oppland er varetektsfengslet i 14 dager, siktet for hvitvasking og grovt bedrageri.
VARETEKTSFENGSLET: Mannen fra Oppland er varetektsfengslet i 14 dager, siktet for hvitvasking og grovt bedrageri. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En mann i 40-åra fra Oppland er siktet av Økokrim for hvitvasking og grovt bedrageri, og varetektsfengslet i 14 dager.

Mannen ble pågrepet på Gardermoen i forrige uke.

- Han er varetektsfengslet da vi mener det er både unndragelses- og bevisforspillelsesfare, sier Trude Stanghelle, førstestatsadvokat i Økokrim, til Dagbladet.

Forsvarer Rikard Berg sier til Dagbladet at hans klient ikke erkjenner straffskyld. Utover det ønsker han ikke å kommentere saken.

Pågrepet med kodebrikker og dokumenter Mannen skal ha hatt en billett til Hongkong via Danmark. Han skal ha hatt med seg nøkkelring med kode til flere norske og utenlandske banker, samt en rekke dokumenter og vitnemål. Mannen fikk nylig nytt pass, men fikk da også beskjed om at han ikke kunne forlate landet uten samtykke av retten fordi han er under konkursbehandling etter at han ble slått  personlig konkurs.

Det var Skatteetaten som initierte etterforskningen av mannen, og Økokrim tok nylig over saken etter begjæring fra Vest-Oppland politidistrikt.

- Vi er i starten av etterforskningen, sier Stanghelle.

- Svindelvirksomhet Politiet mener mannen har kontrollert flere selskaper som det knapt har vært drift i, men som likevel har hatt millionbeløp på konto i kort tid, før perngene har gått ut av igjen.

De mener det er grunn til å tro at pengene stammer fra svindelvirksomhet.

I konkursinnberetningen mot mannen, som ble levert i juni i 2013, kommer det fram at han har pantsatt et småbruk han eier for til sammen 24,6 millioner kroner.

Cruisemilliarder? Under konkursbehandlingen hevdet mannen at det ene selskapet hans hadde «en realisjonsgevinst ved salg av aksjer» på 15,4 milliarder korner.

I samme forbindelse la han også fram en erklæring om at et av selskapene hans hadde 2 milliarder euro på en konto hos HSBC Bank i London. Dette stammet angivelig fra salg av et andel i et amerikanskregistrert cruiseselskap. Et selskap som bostyrer, advokat Arne B. Krokeide, fant at mannen selv er registrert som innehaver av. Han opplyste at det ikke er i drift i selskapet nå, at det ikke har noen skip, heller ikke under bygging, heter det i boinnberetningen.

AKTOR: Trude Stanghelle. Foto: Økokrim
AKTOR: Trude Stanghelle. Foto: Økokrim Vis mer

Verken bostyrer eller revisor har kunnet verifisere milliardbeløpet. Mannen opplyste under bobehandlingen at han hadde fått bistand av en tysk advokat ved salget, men han ville ikke frita henne for taushetsplikten under bobehandlingen.

Trikk i Makedonia I boinnberetningen heter det også at mannen «har åpenbart et stadig finansieringsbehov». Han har forklart et lån på 140 000 euro og et lån på 200 000 kroner med at det skjedde da et av selskapene hans leverte anbud på levering og drift av et nytt trikkesystem i Skopje, hovedstaden i Makedonia. Lånet ble gitt av et norsk firma som skulle ha en rolle i prosjektet, og skal ifølge boinnberetningen faktisk ha blitt levert.

- For bostyrer framstår det det imdlertid ikke som umiddelbart innlysende hvorfor et seriøst anbud er blitt inngitt i navn av et norsk selskap som er uten omsetning og ansatte, og som er teknisk konkurs, heter det i rapporten.

Anbudssummen skal være på 240 millioner euro.

Det var for øvrig krav i mannens konkursbo på 6,4 millioner kroner.

AVGANGSHALLEN: Mannen ble pågrepet på Gardermoen i forrige uke. Foto: Oslo Lufthavn AS / Espen Solli
AVGANGSHALLEN: Mannen ble pågrepet på Gardermoen i forrige uke. Foto: Oslo Lufthavn AS / Espen Solli Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer