Bedrageritiltalt etter slankebløff

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tiltalte markedsførte produktet som et vitenskapelig gjennombrudd i slankesammenheng, blant annet i Se og Hør.

«Takket være «Fat mover» går du ned i vekt mens du spiser,» skrev den tidligere budbilsjåføren. Påtalemyndigheten har en helt annen oppfatning:

- 32-åringen unnlot imidlertid å opplyse om at produktet ikke hadde noen form for slankende effekt. Dette medførte tap eller fare for tap for kjøperne, konstaterer statsadvokat Jørn Sigurd Maurud i tiltalen.

Tiltalen lyder formelt på grovt bedrageri overfor de 2000 menneskene, de fleste kvinner. De betalte inn til sammen ca. 900000 kroner til firmaet Det norske medisinske institutt AS.

Fyldig vitneliste

32-åringen er samtidig tiltalt for å ha lovet de 2000 slankerne et Minolta-kamera til en verdi av 4860 kroner under forutsetning av at de kjøpte slankeproduktet. Ifølge Maurud ville ikke slankerne få dette kameraet, sjøl om de kjøpte slankemiddelet.

Advokat Peter Nørgaard, som skal forsvare mannen i Oslo tingrett, opplyser at klienten nekter straffskyld etter tiltalen.

- Han hadde ikke bedragersk forsett. Han hadde tro på slankemiddelet. Kameraene fikk han aldri delt ut, fordi han ble anmeldt og arrestert, sier Nørgaard.

Etter det Dagbladet forstår, kommer det til å bli en fyldig vitneliste med misfornøyde kunder under rettsforhandlingene.

Mannen er dessuten tiltalt for brudd på markedsføringsloven i forbindelse med at han reklamerte for «Fat mover».

Villedende

I annonsene het det:

«Blant flere tusen mennesker er du utvalgt til å gjøre oss en verdifull tjeneste. Vi gir deg mye for at du skal si ja. Faktisk kan du allerede nå motta følgende eksklusive gave: Avansert fotokamera.»

Maurud mener dette blant annet er en villedende framstilling som er egnet til å påvirke etterspørselen.

Ingrediensene i pillene stemmer stort sett med det som er oppgitt. Men påstandene i reklamen om at «produktet virker som en svamp og suger opp fett eller fører til at fettopptaket i kroppen blir betydelig redusert», stemmer ikke, ifølge næringseksperter.