Bedrar gjerne kameraten

Har du kastet lange blikk etter kjæresten til en av vennene dine? I så fall er du ikke alene. Hver femte mann ville ha innledet et forhold til sin venns partner dersom han var forelsket og fikk muligheten, viser en undersøkelse MMI har gjort for Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sladrer ikke på venner

- Utroskap er ikke bra for noen

Cæsar-episode ble til avtale

Dette mener Dagblad-leserne

I krig og kjærlighet er fortsatt alt tillatt. Blant menn i alderen 17 til 49 år svarer så mange som 22 prosent at de ville ha gått rett til kameraten og fortalt at de var forelsket i kjæresten hans, dersom dette var tilfellet. Hvis sjansen bød seg, ville hele 17 prosent ha innledet et forhold til vennens kjæreste.

Ung og vågal

Det er særlig unge menn i alderen 17 til 24 år som ikke skygger unna om de skulle falle for en av vennenes kjærester.

Ikke nok med at 34 prosent i denne aldersgruppa ville ha latt være å skjule forelskelsen. Nesten like mange ville også ha slått til dersom partneren til vennen hadde vært tilgjengelig. Det kommer vel neppe som noen overraskelse at det er de enslige som er mest tilbøyelige til å prøve seg.

Ifølge seksualforsker Bente Træen ved Norsk institutt for folkehelse kan det komme av at unge i større grad enn eldre har det liggende i underbevisstheten at kjærester er noe som kommer og går. Dermed har man en slags tillatelse for å skride fram.

- Det er noe ytterst sikkert med det å falle for noen som allerede er i et forhold - sannsynligheten for at det skal bli pardannelse er mindre enn hvis begge er single. Det blir på sett og vis mer lidenskap siden usikkerheten om hvorvidt man velges eller vrakes strekkes ut i tid, sier Træen.

Styrer unna

For folk som har problemer med å våge å være intim med et annet menneske, tror sexolog Bente Træen det å falle for en annens partner kan være det beste.

- Man kan si til seg selv at man ville så gjerne, prøvde og det ikke gikk. Slike mennesker ønsker kanskje i bunn og grunn den intimitet som parforholdet innbyr til. Det er ikke lett å stå utenfor i et samfunn som er så utrolig fiksert på at man skal være to, sier Træen.

Mens hver femte mann ville ha levd ut forelskelsen sin, er tilsvarende tall for kvinnene hver tiende.

- Kanskje kvinner er litt mindre erobringssugne enn menn. I tillegg vurderes nok kvinner og menn forskjellig når det gjelder dette temaet. Kvinnen er slangen i paradis, hun som ødelegger. Mannen er erobreren som slo ut en konkurrent. Dessuten tilsier normene i kvinneuniverset at søstre ikke gjør slikt mot hverandre, sier sexolog Bente Træen.

BAK RYGGEN: Unge, enslige menn kunne godt tenke seg å leve ut sin kjærlighet til kameratens kjæreste.