Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bedratte fruer

Når dagene blir onde, er en politikerkone god å ha.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke det første du har lyst til når du får vite at mannen din har brukt en liten formue på prostituerte, men er du gift med en politiker synes det ikke å være noe valg. Når han skal ut i blitzregnet og spille den angrende synder, er kona en helt nødvendig rekvisitt.

Denne uka var det Silda Walls tur. Kona til New York-guvernøren Eliot Spitzer måtte ubønnhørlig innrulleres i «Stand by your man»-skolen for bedratte hustruer. Tåredryppende og taus sto hun ved hans side og måtte høre ham forsikre at familien var viktigst for ham.

- Yeah, right, det kunne du tenkt på før, din drittsekk, var kanskje en tanke som slo henne der oppe på podiet. Verre ting var antakelig sagt for lengst innenfor hjemmets fire vegger. Som Hillary avslørte i ettertid, det hadde gått en kule varmt i Det hvite hus da Bill innrømmet å ha løyet om Monica Lewinsky. For å si det sånn, han sov på sofaen den natta, som hun formulerte det, selv om det virker usannsynlig i et hus med så mange soverom. Utad sto Hillary last og brast med Bill, men det hadde også sin politiske forklaring. Hva Silda får igjen for å gi utroskapen et ansikt, vet bare hun.

Den bedratte hustruen er et fast innslag i britisk og amerikansk politikk. I land hvor gud og familieverdier er en nødvendig ballast i enhver politisk karriere, er det fatalt å bli tatt med buksa nede. Sjelden er det tilgivelse. Innen den bedratte blir slept til pressens skafott, er som regel karrieren over, og det eneste som gjenstår er for mannen å si at han angrer og nå vil vie livet sitt til å gjøre det godt igjen.

I en periode på midten av 1990-tallet var dette patetiske skuespillet nesten en månedlig forestilling i Storbritannia. Årsaken var at daværende statsminister John Major var uforsiktig nok til å erklære at han skulle ta landet «back to basics», tilbake til en 1950-talls idyll med cricket, varmt øl og sunne familieverdier. Dermed startet britiske tabloider klappjakten på konservative politikere som kunne sette statsministeren i forlegenhet. De var ikke vanskelig å finne og kom i alle varianter. Det var nesten skuffende hvis en politiker bare hadde hatt en sivil elskerinne på si. Langt oftere handlet det om mer eksotiske utskeielser.

Når politikerne ble avslørt var det på tide å løpe hjem og hente kona. Settingen for pressekonferansen var nesten alltid den samme; ved jernporten utenfor politikerens storslagne estate. Han og kona kom ruslende ned singelgangen hånd-i-hånd, hun i drakt og perlekjede, han med unnskyldningen klar: Jeg skulle aldri oppsøkt gutteprostituerte på offentlige toaletter.

Hva er hennes rolle i et slikt øyeblikk? Det er for seint å redde hans karriere, men fasaden skal holdes. Hun sier det aldri høyt, men bare at hun er der vitner om at det er en slags tilgivelse for det offentligheten finner utilgivelig. Noe annet er om hun tilgir ydmykelsen å bli slept foran kameraene med rødkantete øyne.

Den nådeløse sexjakten i britisk politikk inspirerte TV-serien «The Politician’s Wife», hvor kona slett ikke står ved sin utro mann. I stedet allierer hun seg med hans verste fiende og planlegger en grusom hevn, som ikke bare ødelegger hans politiske karriere, men også medfører offentlig ydmykelse.

Silda kan få tak i serien på amazon.com.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media