- Bedre å gå i bredden. Da må bilene vente og lar være å klenge.

Her er langrennssjefen tolkning av trafikkreglene. - Vil de ha medaljer, må de slutte å vise fingeren.

 TRYGGERE ENN REGLENE:  - Det er tryggere med to rulleskiløpere i bredden enn etter hverandre. Da må bilene vente, sier langrennssjef Åge Skinstad (til høyre) - her med treningskamerat Geir Strandbakke på banen på den gamle OL-stadion. Foto: Privat.
TRYGGERE ENN REGLENE: - Det er tryggere med to rulleskiløpere i bredden enn etter hverandre. Da må bilene vente, sier langrennssjef Åge Skinstad (til høyre) - her med treningskamerat Geir Strandbakke på banen på den gamle OL-stadion. Foto: Privat.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere toppløper og nå langrennssjef Åge Skinstad i Norges Skiforbund har selv blitt påkjørt av bil mens han var ute på veien og trente på rulleski.

Det skjedde i Italia på slutten av 1980-tallet, og Skinstad fikk ødelagt en lang treningsperiode med brist i et bein.

Han er ikke skremt fra å gå på rulleski selv eller anbefale treningsformen på motorisert vei verken til dagens toppløpere eller mosjonister.

Har tatt av - Mengden av rulleskiløpere har tatt av de siste seks-sju årene. Barn under 12 år må holde seg på lukket område. Ellers har vi andre som har lært oss bremseteknikk samme rett til å bruke motorisert vei som bilister, syklister og fotgjengere. Alle grupper må ta hensyn til hverandre på veien, sier Skinstad til Dagbladet - og viser til rulleskivett-reglene som Skiforbundet og Trygg Trafikk har oppdatert seinest i sommer.

Han har liten sans for utålmodige bilførere som «ligger» på hornet og viser fingeren til rulleskiløpere som «sinker» firhjulingene.

 LIVSFARLIG:  Trygg Trafikk-sjef i Oppland og tidligere skileder Ivar Ringen ber rulleskiløpere ta til vettet før ferden ned Nordsetervegen fra Birkebeineren skistadion koster liv i Trafikken. Foto: Gudbrandsdølen Dagningen.
LIVSFARLIG: Trygg Trafikk-sjef i Oppland og tidligere skileder Ivar Ringen ber rulleskiløpere ta til vettet før ferden ned Nordsetervegen fra Birkebeineren skistadion koster liv i Trafikken. Foto: Gudbrandsdølen Dagningen. Vis mer

- De som sitter i sofaen og jubler over norske langrennsmedaljer bør være spesielt varsomme med å vise fingeren når de sitter bak rattet. Rulleskitrening er en viktig suksessfaktor for medaljefangsten, understreker sjefen for både bredden og toppen i langrenn.

Fotgjengere - på høyre side Rulleskiløpere er definert som fotgjengere i Vegtrafikkloven.

- I motsetning til tradisjonelle fotgjengere skal rulleskiløpere gå «medstrøms» på høyre side av veien. Den endringen kom på tidlig 1980-tall etter at trafikkskadeekspert og professor Inggard Lereim hadde forsket på alle skadene de aller første årene med venstrekjøring som andre fotgjengere, sier kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk til Dagbladet.

Det innebærer at rulleskiløpere skal gå etter hverandre, ikke i bredden, når flere trener sammen.

- Biler skal ha halvannen meter klaring når de passerer, understreker Øyen.

- Gå i bredden Men langrennssjef Skinstad mener han har et tryggere råd.

 RULLESKIVETERAN:  Åge Skinstad (til venstre - nå 48) i duell medJon Terje Leinaas under et showløp på Rådhusplassen i Oslo for to år siden. Skiforbundets langrennssjef har gått rulleski siden 1978, hovedsaklig på motorisert vei. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB SCANPIX.
RULLESKIVETERAN: Åge Skinstad (til venstre - nå 48) i duell medJon Terje Leinaas under et showløp på Rådhusplassen i Oslo for to år siden. Skiforbundets langrennssjef har gått rulleski siden 1978, hovedsaklig på motorisert vei. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB SCANPIX. Vis mer

- De farlige situasjonene oppstår når bilførere skal «snike» seg forbi en rekke med rulleskiløpere uten å vente på trafikk i motgående  kjørebane. Derfor er det bedre å gå to og to i bredden i klassisk stil. Da MÅ bilene vente til de har oversikt over motgående trafikk. Da blir det ingen klenging, sier Åge Skinstad.

Trygg Trafikks distriktsleder Ivar Ringen, som advarer mot livsfarlig rulleskiferd ned fra Birkebeineren skistadion ovenfor den gamle OL-byen Lillehammer, er hoderystende til langrennssjef Skinstads trafikkråd.

- Undergraver - Det kan ikke Åge Skinstad mene. Da er han med på å undergrave sitt eget regelverk, sier Ringen til Dagbladet.

De er imidlertid enige om at «kamikaze-ferden» ned fra den gamle OL-stadion må løses med lokal transport.

- Mange av rulleskiløperne på anlegget der er under 18 år og kan ikke kjøre bil. Men de må komme seg ned igjen til Lillehammer. De har ikke noe treningsmessig utbytte av å stå på rulleski ut der, men de må jo komme seg hjem, påpeker Åge Skinstad.

 ADVARER:  - Et under at det har gått bra. Nå må rulleskiløpere ta til vettet, sier Trygg Traikks distriktsleder i Oppland, Ivar Ringen. Foto: Trygg Trafikk.
ADVARER: - Et under at det har gått bra. Nå må rulleskiløpere ta til vettet, sier Trygg Traikks distriktsleder i Oppland, Ivar Ringen. Foto: Trygg Trafikk. Vis mer