I RØDT: Høyre-leder og statsminister Erna Solberg møtte pressen sammen med nestleder Jan Tore Sanner og generalsekretær Lars Arne Ryssdalhel før helgas landsmøte. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
I RØDT: Høyre-leder og statsminister Erna Solberg møtte pressen sammen med nestleder Jan Tore Sanner og generalsekretær Lars Arne Ryssdalhel før helgas landsmøte. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Bedre å hjelpe flyktninger i nærområder enn å få dem hit

Erna skeptisk til å ta mot 10 000 syriske flyktninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg avviser ikke å ta imot 10 000 flere syriske flyktninger, slik det ser ut til å være flertall for i Stortinget, men hun mener flyktningene hjelpes bedre i nærområdene.

Bedre å hjelpe dem i nærområdene - Skal vi hjelpe de mange istedenfor å hjelpe de få? Vi hjelper betydelig flere med de 50 millionene vi bevilger til FN enn ved å ta dem hit. Det vil jo også fortrenge de som sitter på asylmottakene i dag. Vi skal ha en åpen og ærlig debatt med de andre partiene, sier statsministeren på et pressemøte i forkant av Høyres landsmøte til helga.

- Men jeg ser ikke den samme entusiasmen blant Aps ordførere som den det tydeligvis har vært på Aps landsmøte. Barne- og familieminister Solveig Horne har gjort en kjempejobb for å få kommunene til å bosette flyktninger. Hun har snakket personlig med mange ordførere, og satt rekord i bosetting, sier Solberg.

Mange i mottak Hun påpeker at det imidlertid forsatt er mange som sitter og venter i mottak.

- Det blir en betydelig utfordring ved at de som er i mottakene må vente lenger for at andre skal komme foran i køen.

- Det er jo mange som kommer til Norge, også syrere og eritrere. Jeg personlig tror vi får mest effekt av pengene ved å bruke dem i nærområdene, ved å gi FN og Unicef penger til å bruke i nærområdere, sier Solberg.

Kan stille tidligere - Vi er ikke i mot å hjelpe, men det skaper større sosiale integreringsmessige problemer. Pengene kunne vært brukt bedre i nærområdene, understreker hun.

I går ble det klart at Norge vil sende et sivilt skip i august for å bistå EU i flyktningkatastrofen i Middelhavet. Så langt i år har 1750 flyktninger druknet på sjøveien over til Europa. Det er 30 ganger flere enn på samme tid i fjor, ifølge Den Internasjonale flyktningorganisasjonen (IOM).

FLYKTNINGKATASTROFE: Så langt i år har 1750 flyktninger druknet på vei over Middelhavet. Foto: AFP Photo / NTB scanpix
FLYKTNINGKATASTROFE: Så langt i år har 1750 flyktninger druknet på vei over Middelhavet. Foto: AFP Photo / NTB scanpix Vis mer

Solberg understreker at de i vedtaket har skrevet «august eller tidligere».

- Hvis det er behov eller ønske, kan vi trolig stille med skipet tidligere enn det, sier statsministeren.

- Vi har spurt EU hva vi skal hjelpe med, og den diskusjonen har pågått over en viss tid. Så har det skjedd dramatiske ting den siste uka, og vi vil være i kontakt med EU om dette. Jeg besøkte kystvakta i Italia i fjor, og det var spesielt å oppleve hva som faktisk skjer der. Det er en kynisk spekulasjon fra menneskehandlernes side, sier Solberg, som understreker at det også er viktig å gjøre en innsats for å bekjempe menneskehandelen.

Det ulovlige arbeidsmarkedet De flyktningene som blir tatt opp av det norske skipet, vil bli satt i land i Italia, opplyser statsministeren.

Hun understreker at mange av flyktningene som prøver å ta sjøveien over til Europa ikke kommer fra land i konflikt, og dermed ikke har krav på beskyttelse her.

- I fjor ble det satt i land rundt 170 000 flyktninger i Italia. Av disse har rundt 75 000 søkt asyl i Italia. En del av asylsøkerne i Norge har også sannsynligvis kommet den veien. Mange kommer til å være i Europa ulovlig og være en del av det ulovlige europeiske arbeidsmarkedet, sier Solberg.