- Bedre å lete enn å vente

TJØME (Dagbladet): I hele går deltok samboeren og kjæresten til de to savnede kvinnelige sportsdykkerne i redningsaksjonen. På kvelden gikk de i land. Håpet var ute. De to mennene akter uansett å fortsette letingen til de finner sine kjære.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg fortsetter til jeg finner henne, sier samboer Alf Arne Kristoffersen (25) til Dagbladet. Han er tydelig preget av sorg.

Dagbladet møtte de to mennene kort tid før politiet i Tønsberg avblåste redningsaksjonen klokka 21 i går.
De innser at alt håp er ute.

Kristoffersen er nettopp gått i land på brygga i Vrengensundet på Tjøme. Kjæresten til den andre kvinnen er sammen med ham. Det er også tre- fire andre medlemmer i Tjøme og Nøtterø Dykkerklubb.

Bak dem ligger ulykkesbåten «Steinbiten». Og bak der igjen den mørke sjøen.

Bedre å lete

- Det er bedre å lete enn å sitte hjemme og vente, sier Alf Arne Kristoffersen til Dagbladet.

- Nå skal jeg ringe hennes foreldre, som bor i Bodø.

Fåmælt beskriver de dramaet som utspant seg i dykkerbåten lørdag ettermiddag. Og det grusomme døgnet etterpå.

- De skulle vært oppe ved båten klokka 14, en knapp time etter at de gikk ned. Jeg satt i båten sammen med kjæresten til den andre kvinnen og to andre fra Tjøme og Nøtterø Dykkerklubb. Planen var at jeg og kjæresten til den andre skulle dykke etterpå.

Slo alarm

- Vi ventet i fem minutter etter avtalt tidspunkt. Da torde vi ikke vente mer. Vi ringte Tjøme Radio og slo alarm, forteller Alf Arne Kristoffersen.

- Mens vi ventet på redningsmannskapene, kikket vi etter luftbobler på overflaten. Vi lette innover mot land og speidet med kikkert utover sjøen. Jeg tror det gikk fem- ti minutter fra vi slo alarm til redningsaksjonen var i gang.

Minuttene var nervepirrende, men kvinnene kom ikke opp igjen fra det 40 meters dypet.

Alf Arne Kristoffersen og samboeren har bodd på Tjøme i to og et halv år. Hun jobbet på en bensinstasjon, mens Alf Arne er taktekker. Nå tar han fri fra jobben for å fortsette søket etter samboeren.

- Alle har vært fantastiske. Redningsmannskapene har gjort sitt ytterste, sier de to vennene til Dagbladet.
De snakker begge varmt om samholdet i Tjøme og Nøtterø Dykkerklubb. Medlemmene deltok i letingen lørdag. Og de stilte opp da samboeren og kjæresten ville på sjøen og lete etter sine kjære på søndag.

- Dykkere er som en stor familie, sier kjæresten (25) til den andre kvinnen (29) som er savnet. Hun var bosatt i Oslo.

Selv bor han i Holmestrand, men begge var medlemmer i Tjøme og Nøtterø Dykkerklubb. Fordi miljøet var så godt.

- Når vi ikke er ute og leter på sjøen, sitter vennene fra klubben sammen med oss og støtter oss, forteller Alf Arne Kristoffersen til Dagbladet.

- Jeg kommer til å dykke igjen, sier han.
- Men om jeg ikke finner samboeren min, vil jeg aldri dykke i dette området igjen.

Dypt inntrykk

Styremedlem i dykkerklubben, Øyvind Storstein, sier at ulykken lørdag har gjort dypt inntrykk på medlemmene. Den elleve år gamle dykkerklubben, som nå teller 80 medlemmer, har ikke hatt ulykker - før tragedien lørdag.

Ifølge styremedlem Øyvind Storstein hadde begge kvinnene bra med dykkeerfaring. De brukte dessuten tørrdrakt, vest, kniv og var ellers bra ustyrt. Det forblir et mysterium for ham hva som har skjedd. De dykket uten line.

I går ble det lett med helikopter fra lufta, 12 dykkere under vann, et titalls båter i vannskorpa. I tillegg til store bakkemannskaper som saumfarte strandlinjer og hytter i skjærgården. Flere venner og bekjente av de savnede deltok.

Solidaritet

Dykkerklubber fra Oslo og lokalmiljøet stilte med et titalls dykkere.

- Vi gjør det av solidaritet. Og for å vise at vi tar ansvar, sier en dykker fra Dykkersport i Oslo.

- Det er klart ulykken setter en støkk i dykkermiljøet.

Politiet har ikke kommet videre med å kartlegge årsaken til ulykken ved øya Mostein, et par nautiske mil fra Mågerø og Tjøme.

SORG OG SAVN: I går kveld gikk de i land, samboeren og kjæresten til de to savnede kvinnelige dykkerne. Med gråten i halsen lovet Alf Arne Kristoffersen (bak) å fortsette letingen til han finner samboeren.