«Bedre å slåss nå»

Kina truer nå åpent med krig hvis Taiwan erklærer seg som uavhengig stat etter presidentvalget 18. mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den økte frustrasjonen i Kina over at Taiwan stadig har avvist forhandlinger om en gjenforening med Kina har ført til at Kina har utarbeidet detaljerte planer for en militær invasjon.

- Hvis myndighetene i Taiwan avviser en fredelig forhandlingsløsning, vil den kinesiske regjeringen bli tvunget til å gripe til alle mulige drastiske tiltak, inkludert makt, skriver det offisielle nyhetsbyrået Xinhua.

«Krig siste utvei»


I tillegg har Kina framsatt kraftige advarsler i form av en hvitbok som ble lagt fram mandag, hvor krig blir framstilt som siste utvei hvis Taiwan erklærer seg uavhengig, blir okkupert av en fremmed makt eller om man utsetter på ubestemt tid forhandlinger om gjenforening.

Den kinesiske hærledelsen støtter også opp under de politiske utspillene, og karakteriserer truslene som «nødvendige og betimelige».

I en artikkel i Folkets Frigjøringshærs avis heter det: « Når det gjelder forening med moderlandet vil vi aldri inngå kompromisser. »

USA reagerer


USA har reagert kraftig på de kinesiske utspillene, og har advart Kina om «ikke kalkulerbare konsekvenser».

Hemmeligstemplede dokumenter viser imidlertid at Kina i flere måneder har forberedt seg på en konfrontasjon med Taiwan.

Kina på sin side har sendt USA en skarp protest mot «grov innblanding i Kinas indre saker».

«Dokument nr. 65»


- Vi vil måtte gjennomføre en militær intervensjon så tidlig som mulig, før de amerikanske styrkene er fullt operasjonelle. Grunnlaget for en fredelig dialog er ødelagt, og muligheten for militære tiltak er vokst dramatisk, heter det i det hemmeligstemplede «Dokument nr. 65», som ble offentliggjort i det tyske magasinet Der Spiegel denne uka.

Dokumentet skal være utarbeidet av det kinesiske kommunistpartiets militærkomité allerede i august i fjor.

Forsvarsanalytikere mener imidlertid at Kina ikke er militært forberedt for en invasjon av Taiwan.

Først i 2005 vil hæren ha et tilstrekkelig antall kortdistanseraketter, rundt 800, og nok ubåter - rundt 60 - til å gjennomføre et vellykket angrep, og en effektiv blokade av Taiwan.

Selv om Kina har verdens største stående hær, hevder forsvarsanalytikere at landet mangler både fly og skip til å gjennomføre et angrep. I dag vil kinesiske transportskip bare være istand til å landsette 10000 soldater.

Taiwan har en stående hær på 400000 soldater. Kina har bare 50- 60 moderne russiske jagerfly, mens Taiwan har 210 amerikanske F16-fly, og franske Mirage.

Jiang Lingfei fra Kinas fremste krigsskole har erkjent at en krig vil kunne bli problematisk:

- Hvis Taiwan erklærer uavhengighet vil vi definitivt gå til militær aksjon. Det vil forverre situasjonen i Taiwan-stredet, føre til innblanding fra USA, og mulige fellesaksjoner fra Vesten, har han sagt.

Trusselen fra USA og Vesten er også åpenbar. I «Dokument nr. 65» heter det:

- Tar vi i betraktning muligheten for amerikansk inngripen og vårt eget lands utvikling, er det bedre å slåss nå enn seinere, jo tidligere, jo bedre.

FISKE: Fiskerne fra Taiwan legger til havn på fastlandet, men vil raskt forsvinne hvis Kina angriper.