- Bedre at verdens ledere møtes enn å være hjemme

Jens Stoltenberg svarer kritikerne til Rio-møtet.

 MENS SJEFEN VAR HJEMME:  Utenriksminister Hillary Rodham Clinton holder USAs innlegg på på Rio-konferansen fredag. FOTO: Victor R. Caivano, AP/NTB SCANPIX.
MENS SJEFEN VAR HJEMME: Utenriksminister Hillary Rodham Clinton holder USAs innlegg på på Rio-konferansen fredag. FOTO: Victor R. Caivano, AP/NTB SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kritikerne kaller toppmøtet i Rio en katastrofe.

- Det er bedre at verdens ledere møtes enn at de holder seg hjemme, mener statsminister Jens Stoltenberg

Idet den gigantiske FN-konferansen om miljø og utvikling gikk mot slutten, diskuterte deltakerne om de hadde tatt et lite skritt framover eller ikke.

Før konferansen startet onsdag, kom miljøvernminister Bård Vegard Solhjell med sterk norsk egenros overfor Dagbladet for bidraget i skogsektoren.

- Svart hull - Det vi ser på Rio+20, er et svart hull hvor ambisjoner og substans forsvinner. Dagens regjeringer undergraver de felles visjonene for bærekraftig utvikling som sprang ut av den første konferansen i Rio for 20 år siden, hevdet Torild Skogsholm fra hjelpeorganisasjonen Care tidligere i uken.

 DYSTRE UTSIKTER:  En pessimistisk demonstrant markerer sin misnøye med utfallet av Rio+20-konferansen. FOTO: VANDERLEI ALMEIDA, AFP/NTB SCANPIX.
DYSTRE UTSIKTER: En pessimistisk demonstrant markerer sin misnøye med utfallet av Rio+20-konferansen. FOTO: VANDERLEI ALMEIDA, AFP/NTB SCANPIX. Vis mer

Daniel Mittler fra miljøorganisasjonen Greenpeace er heller ikke nådig:

- De rike landene har gitt ordet hykleri ny mening. De kom hit uten penger eller forpliktelser og forlangte handling, sier han, og kaller møtet en katastrofe.

- Går framover Statsminister Jens Stoltenberg skulle også ønsket seg større framskritt, men mener den framforhandlede slutterklæringen har mye viktig innhold.

Han mener dessuten at verden har gjort store framskritt siden det første Rio-toppmøtet i 1992.

- Alternativet til at verden møtes er at vi ikke møtes. Og det er i alle fall ingen god løsning, sa Stoltenberg da han møtte norsk presse sammen med Gro Harlem Brundtland før han forlot toppmøtet.

 PÅ PLASS:  Gro Harlem Brundtland og Jens Stoltenberg under et pressemøte i forbindelse med FN-toppmøtet Rio+20.
FOTO: Are Føli, NTB SCANPIX.
PÅ PLASS: Gro Harlem Brundtland og Jens Stoltenberg under et pressemøte i forbindelse med FN-toppmøtet Rio+20. FOTO: Are Føli, NTB SCANPIX. Vis mer

Noe av det viktigste i utkastet til slutterklæring er de såkalte bærekraftsmålene, ifølge Stoltenberg. Det er fortsatt uklart nøyaktig hva de vil inneholde, men landene på møtet er enige om å begynne å forhandle om dem.

Rike og fattige En viktig grunn til at forhandlingene fram mot Rio-møtet har vært vanskelige, er konfliktene mellom rike land og raskt voksende utviklingsland.

- Det gjelder å finne felles interesser mellom ulike grupper av land. Dette skjer gradvis, men noen ganger litt for langsomt, sier Brundtland til NTB.

Hun startet den internasjonale diskusjonen om bærekraftig utvikling i forkant av det første Rio-møtet i 1992.

I år har hun gitt uttrykk for at miljøproblemene nærmest er blitt glemt, mens utviklingsspørsmålene dominerer utkastet til sluttdokument.

 FOR REGNSKOGEN:  En demonstrant markerer støtte for bevaring av regnskogen i Amazonas. FOTO: Ana Carolina Fernades, REUTERS/NTB SCANPIX.
FOR REGNSKOGEN: En demonstrant markerer støtte for bevaring av regnskogen i Amazonas. FOTO: Ana Carolina Fernades, REUTERS/NTB SCANPIX. Vis mer

Andrew Kroglund, styreleder i paraplyorganisasjonen Forum for utvikling og miljø, er enig i at arbeidet med miljøsakene har vært ekstra vanskelige på Rio+20.

- En av årsakene er den dype kløften som har oppstått mellom tradisjonelle industriland og store utviklingsland, sier han til NTB.

Rammet av krisen Kina og andre raskt voksende utviklingsland har ikke villet godta nye miljøtiltak hvis ikke rike land bidrar med mer penger og teknologi. Det har de rike landene sagt nei til, delvis som et resultat av den økonomiske krisen som har rammet mange av dem.

Kroglund mener også at den dårlige stemningen i de internasjonale klimaforhandlingene har spredd seg til toppmøtet i Rio.

Her er det i hovedsak andre miljøproblemer som er blitt diskutert, siden klimaet allerede har sin egen forhandlingsprosess.

- Må endre strukturene Mens nærmere 50 000 mennesker har deltatt på tidenes største FN-møte i lagerlignende bygninger på et konferansesenter i utkanten av Rio, har mange aktivister og frivillig organisasjoner holdt til på en strand i sentrum.

Herfra har de rettet kritikk mot mye av det som har foregått i de offisielle forhandlingene.

Onsdag marsjerte titusener av demonstranter gjennom sentrum med krav om regnskogvern og innføring av en ny finansskatt.

Den vil både kunne motvirke framtidige finanskriser og skaffe penger til miljø- og utviklingstiltak.

- Enighet om bærekraftsmål er fint, men vi må endre de grunnleggende strukturene som fører til globale kriser, sier Mari Gjengedal fra den norske ungdomsorganisasjonen Spire.

(NTB-Are Føli).

 PÅ ETTERSKUDD:  Om lag 100 av verdens statsledere kom til Rio+20. Her kommer Argentinas president Cristina Fernandez de Kirchner såvidt tidsnok til gruppebildet. FOTO: Paulo Whitaker, REUTERS/NTB SCANPIX.
PÅ ETTERSKUDD: Om lag 100 av verdens statsledere kom til Rio+20. Her kommer Argentinas president Cristina Fernandez de Kirchner såvidt tidsnok til gruppebildet. FOTO: Paulo Whitaker, REUTERS/NTB SCANPIX. Vis mer