Bedre behandlig kunne spart oss for 1,5 mrd årlig

Professor mener det er mye å spare på bedre behandling av schizofreni. Og i tillegg kommer de sparte livene.

IKKE GODT NOK: Professor Jan Ivar Røssberg mener at schizofreni kan kureres og at det kunne spart samfunnet for milliardbeløp årlig. Foto: Håkon Sæbø
IKKE GODT NOK: Professor Jan Ivar Røssberg mener at schizofreni kan kureres og at det kunne spart samfunnet for milliardbeløp årlig. Foto: Håkon SæbøVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): En samfunnsøkonomisk analyse fra BDO for Helsedirektoratet slår fast at samfunnet kunne spart 1,5 milliarder kroner årlig med raskere og bedre behandling av mennesker med schizofreni i Norge, skriver Finansavisen.

Besparelsene kommer av økt yrkesdeltakelse og redusert behandlingstid for en gruppe mennesker med en lidelse som tidligere ble sett på som en livstidsdom.

Schizofreni kan kureres — Med en optimal behandling basert på medisiner, familiearbeid og terapi når psykosene først inntreffer, kunne opp mot 30 prosent bli symptomfrie, sier Professor Jan Ivar Røssberg til avisen.

Professor Røssberg, som leder Regionalt kompetansesenter for tidlig intervensjon ved psykose (TIPS) ved Oslo universitetssykehus,  mener det er blitt en stor myte i samfunnet at schizofreni ikke kan helbredes.

Han mener kostnadene knyttet lidelsen blir enorme fordi lidelsen inntrer i ung alder og uten god behandling følger den personen gjennom livet.

Røssberg forteller at folks oppfatning av et hjelpeapparat, som vist i filmen Gjøkeredet, ikke lenger er treffende.

— Schizofreni kan kurereres. I tillegg vil 50-60 prosent kunne leve et godt liv som deg og meg, med kun sporadisk behandling, hvis vi griper inn tidlig. Bare rundt 10 prosent vil trenge livslang behandling for å få et godt liv, sier han til Finansavisen.

Bedre i England og Canada Røssberg mener at dagens behandlingstilbud ved norske helseforetak kan bli bedre.

— Vi er på vei, men langt unna der vi bør være. I dag går unge mennesker med psykoser i opptil et år før de får behandling, sier han

Han forteller at de har vært langt flinkere i blant annet England og Canada, der man har adoptert forskningen til TIPS-prosjektet.

— Vi har ikke fått det til her i landet. Det mangler først og fremst på viljen til lederne i de ulike helseforetakene, sier han til avisen.

Avdelingsdirektør for psykisk helsevern og rus i Helsedirektoratet, Gitte Huus, bekrefter at man ikke alltid kommer tidlig nok inn med behandling.

— Ja, konsekvensene ved å gå uten behandling er store. I mange tilfeller kan man gå inn enda tidligere enn man gjør i dag. Det har vært en positiv utvikling, men man håper nye retningslinjer skal øke takten, sier Huus til Finansavisen.

Hun opplyser at Helsedirektoratet har lyst ut et tilskudd som kommuner og statlige organisasjoner kan søke på for å hjelpe med implementeringen av deres nye anbefalinger.

SCHIZOFRENI: Folks oppfatning av et hjelpeapparat, som vist i filmen Gjøkeredet, er ikke lenger treffende, sier professor Jan Ivar Røssberg. Her er Jack Nicholson som Randle Patrick McMurphy i Gjøkeredet One Flew Over the Cuckoo's Nest fra 1975.
SCHIZOFRENI: Folks oppfatning av et hjelpeapparat, som vist i filmen Gjøkeredet, er ikke lenger treffende, sier professor Jan Ivar Røssberg. Her er Jack Nicholson som Randle Patrick McMurphy i Gjøkeredet One Flew Over the Cuckoo's Nest fra 1975. Vis mer